Цените на жилищата във Великобритания са паднали с 2,3% през февруари

Цените на жилищата във Великобритания са паднали с 2,3% през февруари спрямо предишния месец, а 2009 г. се очертава като „още една трудна година“ за пазара, съобщиха от най-големият кредитор на острова – Halifax.
Така февруарското понижение изтрива изненадващия ръст от 2% през януари.
Цените сега падат с най-бързия си годишен темп в историята, като понижението през февруари спрямо същия месец година по-рано е 17,7%, съобщи Guardian.
Оттогава средната цена за жилищен имот във Великобритания е паднала с над 33 хил. паунда до 160 327 паунда.
Данните на Halifax свидетелстват за по-голям спад на цените от тези на конкурента Nationwide, който миналата седмица отчете ценово понижение от 1,8% за месеца. Годишните изменения обаче си съответстват, като от Nationwide също съобщиха за намаление от 17,6%.
Съотношението цени на жилища към доходи е паднало до най-ниското си ниво от шест години, като сега имотите струват средно 4,4 пъти годишната заплата спрямо върха от 5,8 през юли 2007 г., сочат още данни на Halifax.
Много потенциални купувачи обаче няма да могат да се възползват от по-ниските цени, ако ипотечните кредитори не започнат да предлагат финансиране, смятат от компанията.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *