Цените на жилищата в повечето страни от ЕС растат, у нас падат

Цените на жилищата в повечето държави от Европейския съюз (ЕС) през третото тримесечие на 2014 година нарастват, докато у нас падат. Това показват публикуваните данни на Евростат. Все пак положението в България не е най-трагично, по-голямо понижение от нашето има в още пет държави: Хърватска, Кипър, Испания, Италия, Словения.

След минималния ръст от 0,5% през второто тримесечие, цените на жилищата в България през третото тримесечие на 2013 г. отново са се понижили с 1% спрямо предходния период април- юни и с 3% на годишна база.

В същото време в целия ЕС цените са нараснали за второ поредно тримесечие. За периода юли-септември 2013 г. е регистрирано увеличение от 0,7% спрямо периода април-юни, а на годишна база има спад, който обаче е запазил темпо до 0,5% при 1,4% през период април-юни, сочат още данните на Евростат.

В еврозоната цените на жилищата са се повишили с 0,6% спрямо второто тримесечие, но са се понижили с 1,3% спрямо същия период на 2012 г.

Най-голям ръст на цените на годишна база е отчетен в Естония, където за периода юли – септември спрамо същия период на 2012 г. е отчетено поскъпване с 11,1%. Следва Люксембург (6,5%, но само за апартаментите) и Латви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *