Цените на земята растат

Пазарът на земя в България през последните три-четири години е реален и стабилен, а цените отбелязват ръст. Това коментираха експерти на конференцията „Инвестиции в земеделските земи”.

Проблем пред по-бързото развитие на пазара на земя в България обаче е нейното окрупняване или комасиране, смятат още експертите. Заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов посочи, че 76 на сто от използваната земеделска земя е в едри стопанства с над 100 декара обработваема площ. Те обаче са само 0,6 на сто от всички земеделски стопанства в България.

По последни данни на „Елана пропърти мениджмънт” през 2007 година големите институционални инвеститори, сред които и акционерните дружества със специална и инвестиционна цел, притежават около 1 000 000 декара обработваеми площи. През следващите 1-2 години те ще достигнат близо 2 000 000 декара. В момента дребните собственици на земя са 2-3 милиона, а парцелите, които те притежават са малки и разпокъсани.

За ефективното управление трябва земята да бъде окрупнена, като по този начин ще бъдат защитени и интересите на собствениците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *