Цените на зърното се повишават, отчитат от Софийската стокова борса

Анализаторите на пазара на зърно очакваха цените на фуражните култури – пшеница и царевица, да се успокоят, но това не става и те дори се вдигат, съобщи Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, цитиран от БТА. Той уточни че тенденцията е световна и е свързана с по-ниските реколти и повишеното потребление.
Хлебната пшеница у нас миналата година през октомври се е търгувала по 190 лева без ДДС за тон при 305 лева за тон сега. Реколтата на пшеница тази година е 3,6 млн. тона при 4,2 млн. тона през 2009 година, но е напълно достатъчна за вътрешно потребление и за износ, каза Симов.
Брашно тип “500“ се продава на цени над 310 – 320 лева за тон, докато миналата година по това време беше около 200 лева за тон, казаха от борсата.
У нас сега цената на царевицата се движи между 330 – 320 лева без ДДС а миналата година е била 180 – 220 лева без ДДС, тоест цената е с 50 процента по-висока. България остава стана с най-ниските цени в Европа на тези стоки, подчерта обаче Симов.
По света цената на пшеницата е малко над 300 долара, а при нас е малко над 300 лева – ние сме на дъното на световните цени но тенденцията е ясна, след като цените се вдигат по целия свят това ще става и в нашата страна, заключи Симов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *