Цените на имотите в Торонто вървят нагоре, лихвите остават ниски

Прогнозите за срив на пазара на имоти в Торонто и околностите не се оправдаха – цените вървят нагоре, а лихвените проценти на банките по ипотечни заеми остават ниски. Пазарът е стабилен, уравновесен и идеален за покупка, съветва специалистът по недвижими имоти в Онтарио Крис Хинов. „Пазарът се раздвижи чувствително след март. Който реши да купува, може да се възползва от изгодните условия, които финансовите институции предлагат и да си договори добра ипотека. Този, който смята да продава, със сигурност няма да е на загуба и ще си вземе парите”, съветва Хинов пред изданието на сънародниците ни в Канада „Български хоризонти”.
Все повече нови компании предлагат гъвкави условия при ипотеките. Това допълнително допринася за раздвижването на пазара, отчитат експертите.
„Ръстът в строителството и цените на имотите ще продължи и колкото по-рано се инвестира, толкова по-добре. Който купи имот сега, гарантирам, че догодина ще е с $20000 по-богат. В Торонто, Мисисага и Оквил цените растат най-бързо, това са най-силните райони. В Милтън, Хамилтън и по-малките градчета ръстът не е толкова голям, защото търсенето е по-малко”, обяснява сънародникът ни Хинов.
Той очертава и промяна в тенденциите на пазара на недвижими имоти. „През тази зима имаше сериозен недостиг на имоти за продажба и това вдигна цените в Торонто с около 8,5%, а в района на Оквил и Бърлингтон – с около 18 на сто. В Торонто в момента се отчита допълнително оскъпяване от 10% и средната цена на самостоятелна къща е около $1 милион”, анализира Крис Хинов.
Мнозина българи купуват къщи с инвестиционна цел – да направят подобрения в тях и след това да ги препродадат на по-добра цена. Това е нова тенденция в имотната ориентация на сънародниците ни, тъй като до 2008-2010 г. те са купували къща с идеята това да е домът им през целия живот. Сега българите в Канада, по думите на Хинов, сменят къщата си средно на 5-7 години.
Под половин милион долара в момента дом не може да се купи. Най-търсени са самостоятелните къщи и къщите-близнаци в ценови диапазон $500000 – $800000. Имотите в Торонто са най-желани, тъй като там има най-много купувачи. В Мисисага обаче също са се развили много нови райони, а в Милтън се строят цели квартали.
По думите на Хинов, сега е добър момент и за покупка на котидж, тъй като пазарът е все още слаб, няма голямо търсене и могат да се договорят приемливи цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *