Цените на имотите падат във Великобритания.

Цената на жилищата във Великобритания може да се понижи с общо 40%, освен ако правителството не направи нещо за възстановяването на кредитния поток в сектора.
Според екстремния сценарий в ново проучване от Центъра за икономически и бизнес изследвания в Лондон, след като миналата година жилищата във Великобритания поевтиняха с общо 16%, през тази година те могат да загубят още 25%, съобщава The Independent.
Ако обаче опитите на правителството да съживят кредитния пазар успеят, напр. ако броят на отпусканите ипотеки достигне 50 хил. месечно от сегашните 32 хил., то загубата на стойност може да се ограничи до най-много 32%.

В този по-добър сценарий, дъното в цената на недвижимите имоти ще бъде постигнато през първото тримесечие на 2010 г.
Без активната намеса на правителството, цените ще стагнират до 2012 година, а нивото им ще се върне до значенията от 2003 г., твърди се в изследването.
Част от мерките на британското правителство да накара банките отново да започнат да отпускат кредити включват предоставяне на гаранции за ипотечни ценни книжа. Правителството иска да възобнови пазара на секюритизирани кредити: на „пакетирани“ кредитни продукти. През 2007 г. секюритизацията осигуряваше на банките във Великобритания 200 млрд. паунда, след което обаче този пазар се парализира заради кризата на второкласните ипотеки в САЩ.
Според анализа на бившия главен изпълнителен директор на HBOS, ако правителството не направи нещо по въпроса, нетното отпускане на ипотеки много скоро може да падне под нулата, тоест да се отпускат по-малко нови ипотеки, отколкото са вноските по погасяването на старите.
В петък данни от Bank of England показаха, че през декември одобрените ипотеки са били 31 хиляди, тоест се наблюдава ръст от 27,000 отпуснати през ноември. На този изненадващ ръст съответства и наблюдението от Института на сертифицираните анализатори, че запитванията за имоти от страна на нови купувачи са започнали да се увеличават.
От Halifax, най-големият ипотечен кредитор във Великобритания твърдят, че цената на жилищата за новите купувачи в момента е най-ниската от години, но хората продължават да се въздържат да купуват, очаквайки цените да се понижат още повече.
В същото време банките продължават да се ограничават в отпускането на кредити, очаквайки делът на лошите кредити да нарасне.
Според икономист на Центъра за икономически и бизнес изследвания, вече се вижда светлина в края на тунела. Цените сега са най-ниски от години и обещават засилен интерес от страна на купувачите, или най-малкото достигане на ценово дъно.
Само че ако кредитирането остане на сегашните си много ниски равнища, уточнява икономистът, понижаването на БВП на страната заедно със срива на доверието и ръста на безработицата ще доведе до ново ускоряване на темпа на поевтиняване на имотите.
Според Центъра, в сърцето на кредитната криза стои кризата на жилищния пазар. Директната намеса в подкрепа на предлагането на ипотеки ще стимулира общата икономическа активност. Възстановяването на жилищния пазар ще има ключова роля за повишаване доверието на потребителите и за оживяване на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *