Цените на имотите у нас растат най-бавно в региона

Въпреки сериозния ръст на сделките и на цените на жилищния пазар у нас, които отбелязват брокерите, се оказва, че жилищата в България поскъпват най-малко през последната година в сравнение с останалите страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това става ясно от данни на Еростат за второто тримесечие на 2015 г. На годишна база цените у нас са се увеличили средно с 2.8 на сто. Този ръст ни отрежда последно място сред страните от региона.

Най-сериозно увеличение има при цените на имотите в Унгария – 11.9%, Словакия – 5.6%, Румъния – 3.9%, Чехия – 3.5%. В целия ЕС най-много поскъпват жилищата в Швеция – с 13%.

Според експерти обаче ръстът на цените на жилищата у нас в някои райони е много по-голям. Поскъпването на имотите в столицата е между 5 и 10% за първото полугодие на годината в сравнение с 2014 г. Новоизградената мрежа на метрото, както и програмата за саниране са сред двигателите за растеж на цените на апартаментите в София. В момента те достигат до 1200 евро за кв. м. Въпреки че центърът на София все още е най-търсен, квартали като Люлин и Надежда набират скорост заради удобния подземен транспорт, отчитат от Национално сдружение „Недвижими имоти“. В същото време, за да привлекат клиенти, брокерите описват и всички екстри в жилището, като вече включват и предстоящото саниране на сградите по програмата за енергийна ефективност. Ръст в търсенето има и в селата около големите градове. Експертите обаче отчитат, че в малките градове у нас поскъпването на имотите е незабележимо, а в някои от тях дори има намаление на цената на жилищата.

Според данни на специализирания интернет портал Global Property Guide цените на имотите у нас са най-ниски от целия ЕС и на трето място отзад напред за цяла Европа. Порталът сравнява средните стойностите на жилищата в столиците или финансовите центрове в различните страни. Най-евтини са апартаментите в Молдова, където средната цена на кв. м. е 995 евро. На второ място е Македония – със средни цени от 1134 евро. България е на трето място с цени от 1222 евро на кв. м. Имотите в Румъния например са с над 300 евро на кв. м. по-скъпи от тези у нас – 1537 евро.

Най-скъпите апартаменти са в Монако, където средната цена на квадратен метър жилищна площ е 44 522 евро. След княжеството следва Великобритания, където цената на квадратен метър във всички големи градове е средно около 25 575 евро. Във Франция средната цена на квадратен метър апартамент е 13 639 евро. Четвърта е Русия с цена на кв. м. около 11 866 евро пред Австрия – със средна цена 10 807 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *