Цените на металите паднаха на световните пазари

Кризата на световните фондови пазари предизвика силен спад на цените на металите, петрола и други стоки. Контрактите за тройунция сребро с доставка през септември поевтиняха с 1,06 долара до 11,495 долара, съобщи днес агенция Блумбърг. Спадът е най-значителният от 11 септември 2006 година.

Освен среброто съществено поевтиня и златото. За тройунция злато се предлагаха 658 долара, което бе с 3,2 на сто под цената през предходния ден. Платината понижи котировките си с 3,3 процента.

Подобна динамика се наблюдава и в търговията с други метали. Медта поевтиня със 7 процента и това бе рекорден спад от януари. Стойността на паладия се понижи с 6,5 процента. Други стоки, които силно поевтиняха, са кафето и памукът. Памукът понижи цената си с 5 процента и този спад бе максималният за последните две години. Общо от 19-те суровини, които влизат в индекса Reuters/Jefferies CRB, на 16 август спад бе отчетен при 18.

На световния пазар бе отчетен и спад на цената на петрола. За първи път фючърсите със сорта Брент минаха под 70 долара за барел.

Експерти, анкетирани от Блумбърг, свързват спада на стойността на суровините с факта, че инвеститорите търсят всички възможни варианти, за да получат налични средства и разпродават стокови контракти.

Кризата на световния фондов пазар е предизвикана от усложненията на ипотечния пазар в САЩ. Заради слабото повишение на цените на недвижимите имоти кредитополучателите на могат да компенсират стойността на кредитите. Това доведе до срив на всички световни пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *