Цените на нивите скачат с 30 до 100% след комасация

Цените на земеделските земи в няколко села са скочили с от 30 до 100% след уедряването им, обяви Стайко Стайков председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Освен поскъпване на имотите комасацията им намалявала административните разходи и тези за обработка.

В четвъртък министърът на земеделието Десислава Танева и експерти от ведомството представиха реализирани проекти за уедряване на земеделски земи.

След комасацията в селата Момина църква и Раздел цените на земеделските имоти са се увеличили до 700 лв./дка, докато преди това са се продавали по 350 лв., обясни Стайков. В Студена промяната в стойността на земите е подобна – от около 250 лв. преди комасацията до 500 лв./дка след проектите.

Кирил Стоянов от земеделското министерство обясни, че в събирането на разпръснати земи са участвали близо 38 хил. дка, а след приключването на дейностите средният размер се увеличил между 100 и 300%.

“Някои имоти са станали от 5 на 15 дка, но има и ниви до 200 дка след уедряването”, обясни Стоянова. Трикратно е намалял броят на имотите, заради което намаляват необходимите скици, документи и административните разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *