Цените на петрол и мед чупят рекорди

Инвеститорите се отказаха от акциите, злато и сребро най-скъпи от 25 години

Цените на суровините полудяха заради мириса на война в Близкия изток. Петролът и медта удариха нива, които не са достигали досега в историята на борсовата търговия. Черното злато гони 70 долара, а медта щурмува ниво от $6000 за тон.

Сортът брент с доставка през май поскъпна със 75 цента до $69,70 за барел при търговията в Лондон. Причина за това са опасенията от американски удар срещу Техеран и възможността доставките от Иран да бъдат нарушени, предаде АФП. Друг фактор за поскъпването на суровината е насилието в Нигерия, което може да доведе до същите последици. В средата на вчерашната европейска сесия на Нюйоркската търговска борса американският лек суров петрол поскъпна с 49 цента до $69,23 за барел. При закриването на търговията в Ню Йорк в понеделник цената бе $68,74 за барел.

Напрежението в Близкия изток, неяснотата около движението на долара и опасенията от инфлация накараха инвеститорите да посегнат към златото. Стоковият пазар се оказа алтернатива на акциите, облигациите и валутите, приходите от които не са особено големи, коментират агенциите. Цената на златото се повиши до 603 долара за тройунция, което се случва за пръв път от 1980 година. Поскъпването е с 16% само от началото на тази година и с около 41% за последните 12 месеца. Среброто достигна 23-годишен максимум от 12,90 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *