Цените на суровините се повишават в целия свят, не само у нас

Не само в България, а в целия свят цените на суровините са се повишили значително. Това от своя страна води до по-високи цени и на всички останали стоки, които купуваме. В този смисъл не може да се търси евтин внос от чужбина. Това обясни в интервю за „Дарик кафе” председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Христо Миленков.

Миленков се завърна от Женева, където участва в две конференция по темата.

Според него ако има по-евтини продукти някъде по света, те в никакъв случай няма да се предлагат на конкурентни цени у нас. Причината е елементарна – при внос от Южна Америка например и най-евтината пшеница ще е по-скъпа и от българската, след като й се начисли мито и се платят транспортни разходи.

Мит е дори, че в Западна Европа цените не се вдигат с такива темпове, както у нас. Там също има увеличение, но то е по-малко, защото по принцип европейските търговци слагат по-голяма разлика в стойността на продуктите от предложената им от производителите. Така те има от къде да компенсират след това, обясни още председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *