Цените на храната и алкохола в България най-ниски от целия ЕС

България е с най-ниски цени на храните и напитките сред страните членки на ЕС през 2006 г., стана ясно от последните статистически данни на Eurostat – статистическия офис на Общността.

Цените в най-скъпите държави членки са 2.5 пъти по-високи в от тези в най-евтините, сред които страната ни е абсолютен лидер.

Най-евтините храна и безалкохолни напитки в ЕС могат да бъдат закупени в България – тук те струват 56% от средната цена на хранителните продукти в ЕС. Следват ни Литва със 64% и Полша и Словакия с по 67%. Най- скъпите страни в това отношение са Дания, Ирландия и Финландия със съответно 142%, 125% и 120%.

Ние сме абсолютният лидер в ниски цени на хляб и месо със съответно 41% и 48% от средноевропейските цени. По отношение на цените на млечните продукти и яйцата се класираме по-близо до средните стойност с 81%.

Лидерът в цените на алкохола е… отново България! У нас той струва 69% от средностатистическата му стойност в ЕС. Следват ни Словакия и Унгария със съответно 72% и 77%. Финландия (170%) отново се класира сред „първенците“ на другия полюс, следвана от Великобритания (152%) и Швеция (145%).

При тютюна вариациите в цените са много по големи – разликата в стойността достига до 7 пъти повече при най-скъпите държави, показват данните от Евростат. Най-евтини са цигарите в Латвия, а най-скъпи – във Великобритания. У нас цигарите са наполовина (51%) по-евтини в сравнение със средната им за ЕС цена.

За сравнение в братска Македония цените на храна и безалкохолни са на същото ниво като у нас. Алкохолът и тютюнът там обаче са по-евтини – Те са съответно 61% и 31% от средноевропейските им стойности.

В съседна Сърбия храна и безалкохолни са по скъпи отколкото у нас (67% от средната цена в ЕС). Така е и при алкохола – този път 73%. Тютюнът там за сметка на това е по-евтин отколкото въобще може да се намери в Общността. Неговата стойност е едва 26 % от средната за Евросъюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *