Ценова война с бензина в България

След като миналата седмица Лукойл изненадващо рязко намали цените на бензина на дребно, през тази конкурентите отвърнаха на удара.

С един ход в петък от руската компания свалиха цената на масовия бензин A95 с 0.21 лв. до средно 1.99 лв. за литър. Така горивото в бензиностанциите на Лукойл за кратко беше по-евтино от това при конкурентите.

Техният отговор обаче не закъсня. Средните цени на обикновения бензин във всички големи вериги в България вече са под 2 лв. литър. А OMV и Shell продават горивото за 1.92 лв. за литър.

Но с оглед на факта, че чистата цена на дребно на бензина в България, без разходите за акцизи и ДДС, е най-високата в Европейския съюз с изключение на тази в Малта, пространство за още по-голямо поевтиняване определено има.

В същото време продължава и движението надолу на котировките за петрола на международните пазари. Референтния за Европа сорт Брент днес поевтинява с 2.61%, до 46.19 долара за барел. От края на миналата седмица цената му е паднала с над 6%.

Вчера анализаторите на инвестиционната банка Goldman Sachs ревизираха прогнозата си за сорт Брент през първото тримесечие на годината до 42 долара за барел. Очакванията за цената през следващите 6 месеца пък са тя да достигне 43 долара за барел.

Ако тези прогнози се сбъднат и конкуренцията на българския пазар на горива остане все така силна, перспективата за цени на бензина под 1.80 лв. за литър изглежда съвсем реална.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *