Централната банка на Англия вероятно ще спре с печатането на пари

През март 2009 г. основният лихвен процент във Великобритания падна до рекордно ниската стойност от 0,5 на сто, а Английската централна банка започна да увеличава ликвидността в икономиката, или да „печата пари“, чрез покупките на държавни ценни книжа.
Първоначално ръководството на централната банка обяви, че ще изкупи държавни облигации за 75 млрд. лири, като впоследствие сумата постепенно нарастваше. Последната й корекция бе направена през ноември 2009 г., когато тя се увеличи до 200 млрд. лири.
Според повечето анализатори Комитетът за парична политика към Английската централна банка няма да промени нейния размер по време на своето заседание днес и ще остави основния лихвен процент в страната на ниво от 0,5% в 14:00 ч. българско време.
Причината за тези очаквания се крие в стабилизирането на британската икономика, която успя да излезе от кризата през последното тримесечие на 2009 г. Отбелязаният икономически ръст обаче бе минимален в размер на едва 0,1% спрямо третото тримесечие на 2009 г.
Чрез покупката на държавни ценни книжа Английската централна банка увеличава ликвидността в банковата система, което би трябвало да насърчи отпускането на заеми, а оттам да увеличи и паричната маса в обращение и икономическата активност.
Брутният вътрешен продукт на страната се свиваше в продължение на рекордните шест поредни тримесечия. Британската икономика изпадна в затруднено положение заради високата безработица, високото ниво на дефицита в публичния сектор и ограниченото кредитиране.
Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се сви с рекордните 4,8% през 2009 г.
Целта на Английската централна банка, както и тази на Европейската централна банка, е да поддържа годишната инфлация на ниво близо до 2%. Годишната инфлация във Великобритания възлезе на 2,9% през декември, а тази в еврозоната се ускори до 1,1% през януари.
Малко след лихвеното решение във Великобритания се очаква и това на Европейската централна банка, която вероятно ще остави основния лихвен процент в еврозоната на ниво от 1%. Лихвата в еврозоната падна до тази рекордно ниска стойност през май 2009 г.

ФК „Популярна каса 95“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *