Централната банка на Обединените арабски емирствата ще спасява Дубай

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) се опита да успокои инвеститорите в неделя, заявявайки че „стои зад местните и международни кредитни институции в страната“, предаде агенция „Блумбърг“. Тя предприе този ход, след като в средата на миналата седмица Дубай шокира света, като поиска отсрочка по част от държавния си дълг. По този начин емирството не само демонстрира колко пропуски има икономическият му модел, но и създаде нови притеснения относно реалното състояние на глобалната икономика, коментират световните агенции.

В опит да успокои пазарите централната банка на ОАЕ заяви, че ще осигури допълнителна ликвидност за банките, които могат да пострадат от евентуален фалит на проблемната компания „Дубай уърлд“. Те ще имат достъп до гаранционните средства, плащайки с 50 базисни пункта над тримесечните лихви по междубанковите заеми в страната. Сега остава и надеждата, че столицата на ОАЕ – Абу Даби, ще помогне на „по-малкият си брат“, като му отпусне нужната финансова подкрепа и по този начин ще предотврати допълнителен срив.

Дубай за разлика от съседите си не залага на петрола, а на финансовите услуги и туризма. Шейх Мактум бин Рашид ал Мактум се зае със строителството на уникални сгради и изкуствени острови, целящи да трансформират изцяло облика на пустинята. Той обаче гонеше мечтата си главно с чужда работна ръка и пари назаем. Така емирството натрупа огромен дълг, чието обслужване в момента е, меко казано, трудно, отчитат анализатори. Случилото се около Дубай изненада инвеститорите и доведе до шок в глобалните фондовите пазари.

Проблемите с голямата задлъжнялост далеч не се изчерпват с Дубай. В момента инвеститорите са притеснени относно дълговете на много икономики и най-вече на развиващите се. Страховете от предстоящи държавни фалити като че ли отново са на дневен ред. В условия на криза увеличаващите се дефицити и задлъжнялост на държавите са масово явление. Много страни заемаха пари, които инжектираха в икономиките си. Сега притесненията са какво ще се случи с тях, когато стимулите бъдат изтеглени.

„Пазарите скоро няма да претърпят паника, подобна на тази от септември 2008 г., благодарение на действащата правителствена намеса. Инвеститорите в момента са по-притеснени относно сигурността на държавните дългове. Ситуацията около Гърция и Ирландия е особено несигурна“, заяви в свой коментар в. „Файненшъл таймс“.
Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише каза преди две седмици, че Гърция се нуждае от спешни мерки за ограничаване на бюджетния си дефицит. Правителството на страната призна, че през следващата година празнината в бюджета ще се увеличи с два пъти повече, отколкото се смяташе досега.

Проблемите с Дубай демонстрираха, че правителствените стимули не са достатъчни за защита на финансовите пазари. Това заяви анализаторът на „Рубини глобал“ Арнаб Дас. „Централните банки успяха да стабилизират пазарите, но съществуващата в момента излишна ликвидност не може просто да изчезне. Ситуацията в емирството демонстрира, че все още има много сериозни предизвикателства пред глобалната икономика“, каза Дас пред агенция „Блумбърг“.

В момента много инвеститори се притесняват, че глобалната рецесия още не е приключила. Според тях ни очаква нова вълна на кризата, която може да започне от финансовата система. Тези опасения бяха подсилени след новината от Дубай, тъй като много международни финансови компании са отпуснали огромни заеми на емирството. Банките по света отписаха активи за близо 2 трлн. долара от началото на 2007 г. досега. Международният валутен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие заявиха в средата на месеца, че банките в Централна и Източна Европа не показват пълния размер на загубите си. В края на миналата седмица пък германската Бундесбанк заяви, че кредитните институции в страната могат да отпишат още 90 млрд. евро преди окончателния край на кризата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *