Централната банка на Русия попълва валутните си резерви

Централната банка на Русия обяви, че ще започне да изкупува всекидневно до 200 млн. долара, за да попълни своите валутни резерви, съобщава БНР.

Централната банка, която преди време беше принудена да продаде милиарди долари, за да подкрепи рублата, заяви, че ще купува ежедневно между 100 и 200 млн. долара. Тя подчерта, че нейното решение няма за цел да повлияе на стойността на местната валута, която в последно време поскъпна спрямо долара и еврото с оглед добрия отскок на петролните цени на международните стокови пазари.

Новината за планираните от РЦБ покупки на чуждестранна валута доведе до известно отслабване на руската рубла. Сега тя се търгува малко под 50 рубли за един долар, след като по-рано през деня успя да поскъпне към 49 нивото за пръв път от началото на годината.
Централната банка отбеляза, че ще купува чуждестранни валути равномерно през деня и може да променя размера на покупките в зависимост от ситуацията на валутния пазар.

Преди РЦБ да определи свободен плаващ курс за руската рубла през ноември 2014-а година, банката се опитваше ежедневно да защитава драматично обезценяващата се местната валута чрез продажби на твърда валута от руските международни резерви. В резултат на тези интервенции, валутните резерви на Централната банка се понижиха до около 385 млрд. долара в началото на 2015 г. от около 510 млрд. долара преи година.

Сега РЦБ трябва да попълни своите международни валутни резерви, за да се запази финансовата стабилност в страната. По-високите резерви на Централната банка, натрупани в продължение на години рязко поскъпващи цени на петрола, са също така необходими, за да окажат подкрепа за кредитния рейтинг на Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *