Централната банка на Япония остави лихвата без промяна

Централната банка на Япония днес остави основната си лихва непроменена и не обяви предприемането на нови мерки, устоявайки на нарастващия натиск за засилване на борбата с дефлацията, информира AP.
Седемчленният съвет по лихвената политика на банката е гласувал единодушно в полза на запазване на лихвата на ниво от 0.1%. Централната банка на Япония задържа супер ниското ниво на лихвата от декември 2008 г. когато тя беше намалена от 0.3%.
Банката потвърди оценката си за икономиката, заявявайки, че условията се подобряват, но че местното потребление остава прекалено слабо.
Данните от понеделник показаха, че японската икономика е нараснала с 4.6% на анализирана основа през четвъртото тримесечие на 2009 г., което надмина предварителните очакванията. Икономическият ръст помогна на страната да запази второто си място сред най-големите икономики в света въпреки напиращата икономика на Китай.
Япония извлече ползи от правителствените мерки за стимулиране на икономиките, които дадоха тласък на световната търговия и на фабричното производство. Трайното възстановяване обаче е под въпрос ако финансовите специалисти не могат да се справят с порочния кръг на падащите цени заплати.
Основните потребителски цени в Япония отчетоха спад в десети пореден месец през декември, понижавайки се с 1.3%.
Преди двудневната среща на централната банка правителството увеличи натиска над управителя на банката Масааки Ширакава да вземе още мерки по отношение на дефлацията. Финансовият министър Наото Кан призова за таргет на инфлацията от 1%, което според него е минимума необходим за поддържането на стабилни цени.
Централната банка обаче се въздържа от представянето на нови мерки, но потвърди, че се придържа към ангажимента си за борба с дефлацията.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *