Централна и Източна Европа да внимават с дълга в чужда валута

Стефан Уагстил, Лондон

Централна и Източна Европа трябва да се отърват от „пристрастеността си към дълга в чужда валута“, като подобрят макроикономическото си управление, изградят пазари на местна валута и затегнат регулацията, заяви Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в остър доклад, публикуван в понеделник.
В своя преглед на влиянието на глобалната финансова криза банката заявява, че международната финансова интеграция по принцип е добра за Централна и Източна Европа, тъй като внася кредит и капитал, основно от Западна Европа.
Но финансовата интеграция е нанесла „значителни загуби“ чрез „насърчаването на кредитните бумове и свръхзаемането и като е повлияла върху деноминирането на заемите в чужда валута“.
Опитите да се обърне ходът на финансовата интеграция биха били погрешна политика, но обвързаните с нея лица са изправени пред „жизненоважната необходимост“ да контролират бъдещото й развитие. Според ЕБВР те трябва да парират склонността към заемане в чужда валута, което „би могло да продължи да излага на риск стабилността“. Те трябва да разработят инструменти, за да намалят бъдещи кредитни бумове и да подобрят управлението на резултатите от такива бумове.
Докладът е публикуван след месеци на поставяне под съмнение на ролята на чуждите банки в Централна и Източна Европа и най-вече в Централна Европа, Прибалтийския регион и Балканите, където доминират западноевропейски банкови компании. Когато финансовата криза удари миналата година след срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, имаше опасения, че международните банки може да напуснат региона, за да се съсредоточат върху дейност на местно равнище.
С помощта на Европейския съюз, Международния валутен фонд и други международни финансови институции опасността беше предотвратена и банките бяха склонени да сътрудничат, включително и в уязвими държави като Латвия, Унгария и Украйна, получили големи спасителни пакети от ЕС и МВФ.
Но когато нещата се уталожиха, обвързаните с политиката лица се запитаха дали самото излагане на чужди банки към региона (което е необичайно високо сред развиващите се икономики) не е допринесло за кризата.
В доклада на ЕБВР се казва, че ползите са повече от загубите. Главният икономист на банката Ерик Берглоф поясни: „Фундаменталният модел на ръст за региона остава непокътнат. Но кризата изтъкна слабостите. Има какво да се научи.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *