Централна и Източна Европа страда все по-осезаемо от украинската криза

Икономическият растеж в развиващите се източни държави от ЕС продължава да отслабва. До края на годината се очертава една тежка борба за целия регион, тъй като влиянието на украинската криза се чувства все по-осезаемо, предава Ройтерс.

Полската икономика забавя темповете през последното тримесечие, чешката е в застой, а в Румъния всъщност има спад, който изненада анализаторите и засили очакванията, че централната банка ще намали лихвените проценти.

Има и светли петна в региона – данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Словакия, България и Унгария.

Анализатори обаче прогнозират, че възстановяването ще се проточи. Малцина очакват темповете на растеж да останат толкова високи и през втората половина на годината, защото и икономиките на запад, включително и Германия, вече се задъхват.

“По-важният фактор, който ще влияе на събитията в тези страни, е това, което се случва на Запад, отколкото на Изток”, коментира пред информационната агенция икономистът от Capital Economics Уилям Джаксън.

“Второто полугодие ще бъде по-голямо предизвикателство за региона”, допълва той.

Чехия излезе от рекордно дългата 18-месечна рецесия през миналата година. Централната банка също помогна за това, като се намеси, за да отслаби кроната и да пребори риска от дефлация. По-слабата валута помогна на износителите, което се отрази положително и на потребителското търсене.

За Полша, най-голямата икономика в региона със силни търговски връзки с Русия, оценките показват, че ръстът се е свил почти наполовина през второто тримесечие спрямо първото. Тъй като основната лихва в страната е сред най-високите в Европа и предвид мрачните перспективи пред икономиката анализатори очакват скоро централната банка да пристъпи към намаляване на лихвите.

Растежът на цените в Централна Европа ще остане нисък, като руските санкции за производителите на храни допълнително ще засилят този натиск, коментира още Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *