Централни банкери изразиха сдържан оптимизъм за глобалната икономика в Давос

Централни банкери изразиха днес сдържан оптимизъм за глобалната икономика на тазгодишната среща на Световния икономически форум в Давос. Те посочиха като аргументи паричната политика в еврозоната и ниските цени на петрола, които според тях ще подпомогнат страните по света, предаде DPA.

Мащабната програма за изкупуване на активи, обявена от Европейската централна банка (ЕЦБ) тази седмица, е от глобално значение, имайки предвид, че еврозоната е най-голямата икономическа единица в света, коментира японският централен банкер Харухико Курода днес, през последния ден на давоския форум.

„Това силно ще подобри прогнозата за световната икономика“, каза Курода, имайки предвид мерките на ЕЦБ за активизиране на възстановяването.

Реалистично е да се очаква, че благоприятните последици от поевтиняването на петрола ще подпомогнат икономиката, посочи британският централен банкер Марк Карни, цитиран от DPA.

По-ниските цени на петрола, които се свиха с 50 процента през последните месеци, ще улеснят страните с нововъзникващи пазарни икономики в усилията им да станат по-конкурентоспособни в сферата на производителността и технологиите, посочи Жоаким Леви, финансовият министър на Бразилия. (БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *