Цигарената контрабанда – основен източник на доходи за терористичните групировки

По данни на турските служби по сигурността за 8-те месеца на 2015 година са били заловени 80 милиона пакети нелегални цигари. 5 милиона от това количество е заловено в Истанбул.

През този период са били извършени 160 полицейски акции срещу цигарената контрабанда, при които са били задържани около 300 души, предава БТА.

В доклад на турските служби за борба срещу организираната престъпност и нелегалния трафик се отбелязва,че стойността на контрабандата възлиза на 500 милиона турски лири.

Другият извод в доклада е, че нелегалният трафик на цигари представлява основният доход на терористичните групировки.

На първо място между терористичните групировки се посочва нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/, която организира и направлява цигарената контрабанда, понеже оттам идват основните средства, се отбелязва в доклада.

В същия доклад е описана и схемата, по която се осъществява контрабандата. Твърди се, че основаната част от контрабандните цигари се произвеждат в България. От там под формата на износ за Ирак и Сирия се транспортират до турското пристанище Мерсин на Средиземно море. Една малка част от цигарите се изпращат в Сирия. Но голямата част от пратките се вкарват в Турция, за продажба на черно.

А произвежданите в Ирак цигари пак по същата схема се внасят в източните и югоизточните провинции Ван, Догубеязът и др. В последно време Грузия служи за главен разпределителен пункт.

Пратките с цигари от България или от друга страна се внасят в Грузия, а оттам с тирове се транспортират за турско-грузинския ГКПП Сарп, откъдето се внасят в Турция.

Отбелязва се, че в резултат на полицейските операции контрабандните цигари, продавани на турския пазар от 20 на сто през 2013 г., са намалели до 11 на сто през 2015 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *