Цигарените фабрики на борсата през юни

Чакат „Алтадис“, „Импириъл“ и фирми от Близкия изток за купувачи

Цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора ще бъдат продадени през борсата още през юни. Това каза за „Стандарт“ министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. След това ще бъдат разиграни и акциите от дружествата в София и Благоевград. Фабриките ще се продават с лиценз за производство на цигари и притежаваните от тях търговски марки, увери Овчаров. За да станат по-бързо сделките, ще бъде променен Законът за приватизация и следприватизационен контрол. За целта „Булгартабак“ ще бъде изваден от т. нар. списък, касаещ раздържавяването на дружествата с отношение към националната сигурност. Проектът за изменението на закона вече е съгласуван по ведомствата и в четвъртък влиза за одобрение в Министерския съвет. След приемането му от парламента ще отпадне изискването на глава 7 на закона, според което дружествата трябва да се продават след одобрена от депутатите стратегия.

Ще бъде променена и самата стратегия за раздържавяване на „Булгартабак“, за да може „София-БТ“ и „Благоевград-БТ“ да излязат на борсата. За двете дружества в Пловдив и Стара Загора и сега в стратегията е предвиден такъв метод.

Интерес към четирите ни фабрики се очаква от по-малките европейски производители – „Алтадис“, „Импириъл Табако“, както и от инвеститори от Корея и Близкия изток. Местни инвеститори също може да се включат в наддаването. Пазарната капитализация на четирите фабрики е 322 млн. лв., което предполага немалка цена при успешни сделки през борсата, се посочва в мотивите за приемане на поправките, предложени от министър Овчаров.

Още 4 фабрики се очаква да продаде до юни цигареният холдинг. На 15 май на борсата ще се наддава за „Гоце Делчев-БТ“. Дни по-рано ще се приемат оферти за „Смолян-БТ“, която ще се продава на конкурс. По същия метод на 16 и 18 май се очакват оферти за „Кърджали-БТ“ и „Ямбол-БТ“.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *