Цигарен алианс погва контрабандата

Тютюневи компании обединяват усилията си срещи незаконната търговия с цигари в България, съобщиха от компаниите, предаде БТА. Целта на този неформален алианс от компании е да се подкрепят усилията на правителството в борбата с незаконната търговия с цигари и да се мобилизира обществото за противопоставяне. Компаниите инициират поредица от срещи с всички ангажирани институции, отговарящи за справяне с проблема.

Те са се срещнали с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Представени са били данни за нивата на незаконната търговия в България.

На срещата е било посочено, че България е сред първите 5 страни в ЕС по ниво на незаконна търговия на цигари, като приблизително 1 на всеки 3 кутии цигари, изпушени в България, са от „черния“ пазар, без платени акциз и ДДС. Равносметката е, че въпреки голямото увеличение на акциза върху цигарите през 2010 г., официалните данни от Министерство на финансите показват, че загубите на постъпления към бюджета само от неплатен акциз ще са близо 700 млн. лв., пише в съобщението.

Според последните резултати от проучването, направено в 21 града на страната през втората половина на май 2010 г., потреблението на незаконни цигари достига 34 процента. В някои градове като Пазарджик, Русе, Варна и Шумен потреблението на незаконни цигари се е увеличило от 3 до 8 пъти в сравнение с миналата година, а в по-малки градове като Кюстендил и Перник повече от половината от пазара на цигари е незаконен, пише в съобщението.

Компаниите „Филип Морис България“, „Булгартабак Холдинг“, „Бритиш Американ Табако България“, „Джапан Табако Интърнешънъл България“ и „Импириал Табако България“ са изразили своята готовност да оказват подкрепа на правителството в борбата с незаконната търговия чрез информационни кампании сред търговците и широката общественост, техническо обучение на митнически и полицейски служители.

Компаниите ще предоставят актуална информация от пазара на нелегалната търговияи ще правят редовни пазарни проучвания за тенденциите при разпространението на незаконни цигари и предоставяне на експертиза на българските власти.

Представителите на тютюневите компании са представили на министър Цветанов пакет от мерки по проблема.
Пакетът обхваща предложения за дългосрочна стабилност относно акциза върху цигарите, строго и бързо прилагане на съществуващото законодателство. Мерките също са свързани с налагане на тежки санкции и затвор за участниците в незаконната търговия с цигари, създаване на работна група, която да разработи по-ефективни и широкообхватни законодателни мерки, механизъм за по-добра координация между правоприлагащите органи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *