Цигарите може да изчезнат от витрините

Магазините, в които се продават цигари, няма да могат да ги излагат на външните си витрини.

Това предвиждат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесени от председателя на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов от ГЕРБ, цитиран от Дарик радио.
С поправките се въвежда ограничение за рекламa на тютюневи изделия. Тя ще може да се извършва само на територията на предприятия, където се обработват и произвеждат и в обектите за търговия.

С промените се отменя ивъзможносттаза реклама чрез използване на търговска марка. Вече ще се слагат предупредителни надписи за вредата от пушенето и върху рекламата, не само върху кутиите с цигари.

„По принцип рекламата на цигарите и тютюневите изделия се забранява или по-точно вече с нормативен акт се регламентира. България и Германия бяха двете страни, в които нямаше такъв закон за реклама на тютюн и тютюневи изделия, пряко или косвена, включително и на марка, тъй като това е пак скрита форма на реклама“, обясни Иванов.

Имуществена санкция от 3000 до 20 000 лева грози магазините, които нарушат забраната за реклама на тютюневи изделия на витрините или остъклените фасади. До 100 000 лв. пък е имуществената санкция за този, който пристъпи забраната лица, чийто основен предмет на дейност е производството или търговията с тютюн и тютюневи изделия, да спонсорират предавания, събития или дейности.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *