ЦИК не призна референдума

13 157 гласа не стигат, за да стане референдумът, иницииран от тв водещия Слави Трифонов, задължителен. И трите въпроса в него обаче влизат за обсъждане в парламента. Това става ясно от данните на ЦИК при 100% обработени протоколи в РИК. Данните не са окончателни, предстои повторното им въвеждане в ЦИК.

 

Веднага след обявяване на данните Трифонов обвини ЦИК в чудовищна манипулация. Той изпрати открито писмо, в което обяснява, че броят на гласувалите в допитването е 3 501 220 и то трябва да е задължително, но от ЦИК са извадили 13 792 гласа, които били пуснати без плик, и така референдумът не е минал нужния праг.

Според данните на ЦИК в допитването са участвали 3 487 428 българи, а избирателната активност е 50,59%. „Уважаеми сънародници, един от основните слуги на политическата класа – Централната избирателна комисия, извършва чудовищна манипулация с гласуването за референдум. Общият брой на гласувалите е 3 501 220. За да е задължително решението, са необходими 3 500 585 гласа. Т.е. референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. Това е нарушение на закона. ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. А отчита всички гласове“, пише Трифонов.

В откритото му писмо се посочва също, че много хора не са могли да гласуват, защото „ЦИК прекрати изборния ден, преди да гласуват всички“. Той напомня, че ЦИК е махнала изискването за поставяне на печат и на бюлетините за референдума, както и видеонаблюдението от изборните секции. „ЦИК реално е в услуга на политическата класа и очевидно е получила заповед да саботира референдума. Уважаеми зрители, спите ли? Колко още доказателства трябва да получим, че сме изправени едни срещу други. От едната страна народът, от другата – политическата класа и техните слуги“, пита Трифонов.

„Избирателната активност за референдума се определя според броя пликове, тъй като в чл. 20, ал. 1, т. 6 от Закона за прякото участие на гражданите един глас е равен на един плик, без значение дали е действителен, или недействителен. Това са междинни данни. Изчакайте окончателните“, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

При нужда ЦИК може да отвори чувалите с бюлетините на секциите, в които има голям брой пуснати бюлетини за референдума без пликове. „Това не са окончателни резултати, а данни от първото въвеждане на резултатите от протоколите на секциите в РИК пише в.24часа. В ход е второто въвеждане на данните от гласуването, след това ЦИК ще направи анализ на несъответствията и ще провери всяко съмнение за техническа грешка и когато се установи, че има такава, ще ги отстрани“, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Имало случаи на бюлетини без пликове и пликове без бюлетини. И в двата случая такъв вот е недействителен. Трябва да се установи в кои от случаите става дума за гласове, които са изпаднали от пликовете. Освен това в изборния ден имаше няколко сигнала, че секционни комисии не са давали на избирателите освен бюлетина за референдума и задължителния плик. „Всеки съмнителен случай, при който има голям брой получени бюлетини без пликове, ще бъде проверен от ЦИК и ще се установи доколко тези случаи се дължат на технически грешки в протоколите. При нужда ЦИК има право и да отвори чувалите с бюлетините и да провери отново гласовете“, добави Томов.

Според експерти е възможно причината за бюлетините без пликове да се дължи на това, че част от членовете на секционните комисии са пренасяли механично в протоколите броя на гласувалите според подписите в избирателния списък в графата за брой пликове.

71,94%, или 2 509 340 българи, са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, сочат данните на сайта на ЦИК. С „не“ са отговорили 16,06%, или 560 261 души. Без еднозначен отговор са 330 894, или 9,49%, а недействителните са 87 763, или 2,52%.

На въпроса дали да се въведе задължително гласуване на избори и референдуми, „да“ са отбелязали 61,89%, или 2 158 981 избиратели. Гласувалите отрицателно са 905 689 души, или 25,96%. Без еднозначен отговор са 9,64% от гласовете, или 336 172, а недействителните бюлетини са 87 763, или 2,52%.

72,16% подкрепят намаляването на партийната субсидия на 1 лв. за всеки действителен глас на парламентарни избори. С „да“ на въпроса са отговорили 2 516 893. С „не“ са гласували 523 755 души, или 15,02%. Гласовете без еднозначен отговор са 359 743, или 10,31%, а недействителните – 87 763, или 2,52%. 77 002 българи са участвали в гласуването за референдума в чужбина. 76,40% от тях подкрепят въвеждането на мажоритарна система, за задължителен вот са 66,34%, а за намаляване на партийната субсидия 75,89%.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *