Ципрас даде новия план на Меркел, Оланд и Юнкер

Гръцкият премиер Алексис Ципрас представи днес в телефонни разговори гръцките предложения за постигане на взаимноизгодно споразумение за дълговата криза.

Той провел телефонни разговори с германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава Франс прес, като цитира комюнике на гръцкото правителство.

Такова споразумение трябва да доведе до окончателно, а не временно решение на гръцката дългова криза, гласи комюникето, цитирано от БТА. Не се уточнява дали предложенията са нови, както поискаха кредиторите – Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд – преди срещата на лидерите на еврозоната в понеделник вечер, добавя

Евентуално ново предложение към кредиторите бе обсъдено на заседание на гръцкото правителство начело с премиера Алексис Ципрас.

Основна точка в дневния ред бе и решението за отстъпление от част от предизборните обещания и компромис, с цел да бъде избегнат фалитът.

Работните срещи в събота не бяха довели до особени променив позициите на кабинета.

Гърция есклонна на отстъпки към кредиторите си,за да избегне фалита. Лявото правителство обаче запазва острия тон спрямо мерките за бюджетни съкращения.

В интервю за германски вестник, финансовият министър Янис Варуфакис обяви, че Гърция е готова за действия, без да дава повече подробности.

„Съкращенията трябва да приключат. Необходима е различна Европа и тя е възможна“,коментира говорителят на правителството Габриел Сакеларидис.

Правителството няма да отстъпиот позициите си по темите за запазване на сегашните стойности на пенсиите и заплатите. Освен това кабинетът държи и на ново щателно преразглеждане на дълга, обяви по-късно и министър Никос Папас.

Според Frankfurter Allgemeine Zeitung има вероятност Гърция да получи продължение на помощната програма до септември т.г. Условието обаче е да се съгласи на условиятана Европейската комисия.

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакисобвини европейските си колеги в нежелание да разгледат неговите предложения. „За съжаление моята презентация на срещата в четвъртък беше посрещната със оглушително мълчание“, коментира Варуфакис пред вест;ник Irish Times.

Пред вестник Echo той допълва, че не иска Гърция да напуска Еврозоната и вярва, че решение ще бъде намерено, но предупреждава, че ако Гърция фалира и напусне Еврозоната, управляващата партия СИРИЗА може да бъде заместена от неонацистки партии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *