Ципрас отвръща на удара: Не е вярно, че Германия ни плаща пенсиите

Разпространеният мит след германските данъкоплатци, че те плащат заплатите и пенсиите на гърците, не казва истината. Това заявява гръцкият премиерАлексис Ципрасот страниците на германския вестник Tagesspiegel, съобщава посолството наГърцияв София.

„В хода на едни преговори е възможна конфронтацията на аргументи, стига да са налице искреност и добра воля между преговарящите. В противен случай, когато диалогът няма за цел да стигне до истината, трябва да се пребегне до методите, които описва известният германски философ Шопенхауер в книгата си „Изкуството да си винаги прав”.

Накратко, статията ми във вашия гостоприемен вестник цели да опровергае един разпространен мит след германските данъкоплатци. Този, който им казва, че те плащат заплатите и пенсиите на гърците, не им казва истината.

Не отричам, че осигурителната ни система има проблем, но искам да посоча къде точно се крие проблемът и как може да бъде решен той. През последните години имаше няколко вълни на съкращения, но те не донесоха друго, освен по-голяма рецесия и задълбочаване на проблема“, пише Ципрас.

По-конкретно, много е впечатляващо, когато се каже, че 75% от първичните разходи са за плащане на заплати и пенсии. В действителност обаче едва 30% от тях се отнасят до пенсиите, а заплатите са нещо различно от пенсиите и сумирането им е сериозна методологическа грешка, обяснява премиерът на Гърция.

Сравнението сГерманияе по-скоро подвеждащо, тъй като съгласно годишните данни на Αgeing Reports (2009, 2015) разходите за пенсии вГърцияот 11,7% от БВП през 2007 (много малко по-високи от 10,4% вГермания) стигнаха до 16,2% през 2013 (а вГерманиятози процент остана непроменен). На какво се дължи това увеличение? На увеличението на пенсионерите или на увеличението на пенсиите? Не, тъй като броят на пенсионерите не е много променен, а размерът на пенсиите е намален драматично вследствие на приложените политики,

Елементарната математика е достатъчна, за да се разбере, че увеличението на разходите за пенсии като процент от БВП се дължи изключително на намалението на БВП (на числителя на дробта), а не на увеличението на разхода (на знаменателя). С други думи БВП намалява по-бързо от пенсиите, казва още Ципрас.

Припомняме, че днес (18.06) вЛюксембург се срещат министрите на финансите на страните от Европейския съюз. От срещата до голяма степен зависи далиГърцияще остане част от Eврозоната.

В сряда за първи път управителят на Гръцката централна банка предупреди, че е възможно излизане на страната от Eврозоната. Крайният срокГърцияда преведе сумата по падежа на своя заем в размер на 1,6 млрд. евро изтича на 30 юни.

Ако на срещата в Люксембург не се стигне до споразумение, страната рискува да бъде изправена пред фалит. Това би довело и до банкова криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *