Цифрите в апокрифния бюджет търпят промяна

Параметрите, които може би ще дадат рамката на проектобюджет 2011 г., днес изненадващо се появиха – но не където им е мястото, тоест на страницата на Министерството на финансите, а в медиите. Вестник Труд паралелно с Reuters съобщи, че разполага с черновата на проектобюджет, изготвен от МФ. Коментарите гласяха: прекомерен е оптимизмът на прогнозите за икономическо развитие догодина.
Според Министерството на финансите обаче не трябва да се вярва безрезервно на разпространените от Труд и Reuters цифри. Специално за DarikFinance.bg от пресцентъра на министерството поясниха, че още в рамките на този ден, най-късно до утре на обяд, на сайта на МФ ще бъде публикувано действителното предложение на финансовото ведомство, което ще бъде внесено за обсъждане на Тристранката.
Публикуваните от медиитецифринай-вероятно няма да съответстват на реалната бюджетна рамка за догодина – уточниха от МФ и изразиха неудоволствието си от избухналата медийна бомба. Според прес службата на МФ, най-вероятно е синдикатите да са разпространили документа, който им е бил разпратен за предварително запознаване преди официалния старт на обсъждането в НСТС. Но същевременно синдиактите са му придали своята гледна точка и са изкривили действителните съображения на екипа на Симеон Дянков.
Обсъждането на проектобюджета в НСТС ще стартира до края на месец септември, като обществеността ще бъде запозната още в близките часове с проектните документи на МФ, потвърждават от пресслужбата. В момента финансистите в министерството трескаво работят по завършване на първата версия на Бюджет 2011 г.

Цифрите, които се появиха в медийното пространство, посочиха очакван икономически растеж от 3.6% през 2011 г. Седмица по-рано, вероятно когато министрите са обсъждали помежду си икономическата рамка за догодина, Трайчо Трайков витиевато посочи: 3.4% икономически ръст за догодина не е невъзможен. Но същевременно шефът на МИЕТ загатна, че да се очаква нещо повече не е реалистично.
Засега анализаторите не бързат да дават коментар върху непотвърдената информация, в която се посочва, че правителството очаква 0.7% растеж за 2010 г., след като през първото полугодие беше отчетен спад на БВП от 2.5%. Макроикономистът проф. Гарабед Минасян нарече цялата история с фалшивия проектобюджет „апокрифна“.
Друг наш влиятелен икономист, от години участващ в обсъжданията на проектобюджетите и пожелал анонимност, коментира за DarikFinance прогнозния икономически растеж за догодина: има шансове българската икономика да отчете 3.6% растеж през 2011 г.

Но това ще се дължи не само на ръст на производството и услугите, но и на инфлационните процеси. Също и намаляването на дефицита в бюджета до 2.5% от БВП е напълно възможно, предвид по-високите приходи, очаквани догодина и замразяването на останалите социални параметри. В тази връзка минималната работна заплата надали ще бъде повишена, счита той.
Догодина се предвижда увеличаване на акциза за горивата във връзка с прилагането на европейските директиви. Поскъпването няма да е драстично, но ще се състои. Цигарите ще се облагат с по-високи ставки. Ще поскъпне и електроенергията. Приходите от концесии, които по една или друга причина през 2009 г. и 2010 г. бяха незначителни предвид възможностите, ще нараснат.
Всичко това както ще увеличи приходите на държавата, т.е. ще намали дефицита при фиксирани социални плащания, така и ще доведе до повишаване на ценовите равнища. А където има инфлация – има и ръст на БВП, уточни източникът на DarikFinance. “И в момента върви скрита инфлация”. Припомняме, през август хармонизираната инфлация в България е 3.2%.
На въпроса ни дали всъщност по-високите цени няма да затруднят още повече вътрешното потребление, анализаторът все пак вижда такава опасност. Но според него покупателната способност е „особено нещо“. В България тя силно се влияе от сезонни фактори, а луксозното потребление не дава никакви признаци, че намалява заради кризата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *