Цяла болница се вдигна да брани уволнения си без вина шеф

Повече от 1100 служители на университетската болница „Св.Марина“ във Варна са подкрепили подписка за връщане на поста на директора Красимир Иванов, който бе уволнен по искане на премиера.

Проф. Иванов бе уволнен преди дни с мотива, че е укрил в лечебното заведение опериран прострелян мъж, който е бил издирван от полицията. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че едва след обаждане на вътрешния министър Цветан Цветанов от болницата обявили, че Йордан Димов-Юрката е бил там.
„Няма закон, по който лекарите веднага трябва да съобщават на полицията за прострелян пациент“, коментира тогава Красимир Иванов. Той бе категоричен, че не би могло да се укрие прострелян в болница с над 1000 души персонал, както и че той самият не е бил на работа.

Писмото на служителите в негова защата е адресирано до Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и министрите на здравеопазването и на вътрешните работи, съобщи БТА. В него е посочено, че през последните 10 години болница „Света Марина“ се е утвърдила като водеща в страната, а директорът й неведнъж е бил определян за най-добър мениджър на здравното ведомство. Болницата е една от малкото, които са финансово стабилни и с положителни икономически резултати. Позицията на служителите е, че извършването на административни промени и отстраняването на проф. Иванов ще доведе до дестабилизиране на работата.

В защита на Иванов се обявиха и шестима бивши депутати от Варна, представители на НДСВ, ДСБ, БСП и СДС. Яни Янев от жълтата партия посочи, че в случая е действано много прибързано и със субективизъм. Той каза, че варненската университетска болница от години не е поле на политически битки и не бива да се превръща в такова.
„Мотивът за освобождаването на Иванов е твърде несериозен, а „присъдата“ му бе прочетена преди проверка по случая“, коментира той.

Проф. Димитър Камбуров от ДСБ допълни, че на бившия директор се вменява вина, каквато той няма.
„Иванов дори не е бил на работа, а в отпуск, когато е приет този пациент. Не е логично доказан професионалист да бъде уволнен, без сериозни мотиви“, добави той.

Шестимата бивши депутати са подписали отворено писмо, което също изпращат до правителството и парламента, като настояват по случая да бъде направена пълна проверка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *