Цялото свободно електричество у нас ще се търгува на борсата

С изключителна бързина и без каквито и да е дискусии във сряда (13 декември) Народното събрание единодушно реши да промени кардинално правилата за търговия на електрическа енергия в България. След точно 18 дни – на 1 януари 2018 г., цялата електрическа енергия извън регулирания пазар ще трябва да се търгува единствено чрез енергийната борса. А т.нар. вътрешни търгове, които се провеждаха полупрозрачно от някои от производителите на електричество, вече ще са недопустими.

В България паралелно съществуват регулиран и свободен пазар на електроенергия. Част от потребителите (домакинства и фирми, консумиращи ток с ниско напрежение) купуват електроенергия по цени, които се определят от КЕВР. Останалите (част от фирмите и потребители на ток с ниско напрежение и всички предприятия, потребяващи електроенергия със средно и високо напрежение) купуват енергията си от различни доставчици по свободно договорени цени. Промяната засяга вторите.

За такава реформа в началото на декември официално се обявиха четирите работодателски организации КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК, а неведнъж подкрепа за идеята е изразявал и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Сред противниците на новата разпоредба са най-вече самите търговци на ток.

Какво точно е новото

Със създаването на нова алинея 3 към чл. 100 от Закона за енергетиката на практика се въвежда задължението всички сделки с електрическа енергия, включително и от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност от над 5MW, да се осъществяват на борсата. По този начин производителите на ток вече няма да могат да пласират електроенергия на свободния пазар чрез собствени търгове.

Наред с това се дава легално определение и на термина „борсов пазар“: съвкупността на всички организирани пазарни сегменти, оперирани и администрирани от оператора на борсовия пазар, на които се сключват сделки с електрическа енергия с физическа доставка. А „оператор на борсов пазара“ е лицето, което притежава лиценз за организиране на тази дейност.

Променя се и минималната санкция за тези, които нарушават разпоредбите на Закона за енергетиката – тя е намалена от 200 хил. лв. на 20 хил. лева.

Как се случи всичко това

Изключването на търговеца на ток „Фючър енерджи“ от пазара на 1 декември осветли факта, че една част от електроенергията у нас не се продава свободно и в определени моменти се създава изкуствен недостиг.

Това даде повод на 6 декември Асоциацията на организациите на българските работодатели да поиска официално цялата електрическа енергия извън регулирания пазар да се търгува чрез енергийната борса. И още същия ден група депутати начело с председателя на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев внесоха предложения това да се случи. На 7 декември въпросната комисия на Народното събрание ги одобри, а на 12 декември текстовете минаха и през пленарна зала.

Тук обаче има един много важен момент. Въпросните изменения в Закона за енергетиката всъщност се случват чрез преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Последният бе внесен от Министерския съвет още на 2 ноември, а гласуването му на първо четене се случи на 21 ноември.

Точно в края на срока за приемане на предложения между първо и второ чете – 6 декември, народните представители от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков, както и Искрен Веселинов от Обединените патриоти внесоха свой проект. В него чрез преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия се прави въпросната промяна в Закона за енергетиката.

„Избрахме този подход, за да може промяната да се случи възможно най-скоро“, обясни за „Капитал“ вносителят на промените и председател на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев. „През последните месеци цените на електрическата енергия се повишиха без видима причина, което породи съмнения, че се определя по непрозрачен начин, като изкуствено се ограничава предлагането. Доколкото ми е известно, проблемите на „Фючър енерджи“ са възникнали именно от невъзможността да осигури договореното с крайните клиенти електричество. Ако бяхме вкарали предложенията на първо четене в нов законопроект, промяната щеше да се случи чак през февруари или март. През това време може и други търговци да изпаднат в положението на „Фючър енерджи“, твърди Добрев.

Какво ще стане с цените на тока

Срещу това всички сделки с електроенергия от свободния пазар да минават през енергийната борса официално се обяви Асоциацията на търговците на електроенергия в България. Нейният председател Мартин Георгиев коментира за „Капитал“, че търговците на ток са изненадани от бързото налагане на промените и са учудени как толкова важни реформи се случват без никаква дискусия.

„Свободният пазар означава свобода на търгуването. А с тази идея се връща моделът на единствен продавач – в случая Българската енергийна борса. И от свободен пазара отива към централизиран. Борсата реално става монополист, който сам си определя таксите и правилата на работа“, казва Георгиев.

Според Делян Добрев обаче това не е така. „За първи път откакто се търгува електрическа енергия в България, ще има пълна прозрачност. Енергийната борса не притежава електричеството, за да е монополист. Тя е просто една платформа за сключването на сделки. И ако досега имаше 5-6 търговеца, които незнайно как през годините успяваха да печелят индивидуалните търгове на производителите, след Нова година ще се даде възможност на всички регистрирани търговци на ток да си закупят тази електроенергия директно от централите“, каза той за „Капитал“.

По думите на Мартин Георгиев ефектът ще е вдигане на цените – новото задължение със сигурност ще доведе и до повишаване на разходите както за производителите и търговците, така и в крайна сметка за потребителите. Причината са множеството такси – транзакционни за всеки мегаватчас електроенергия, за първоначална регистрация на борсата и годишни такси за участие. Делян Добрев обаче обяснява, че тези разходи са пренебрежимо малки, особено в сравнение с големите гаранции, които сега поддържат някои от търговците в отделните централи, за да участват на вътрешните им търгове. „Каква ще бъде цената – по-висока или по-ниска – ще реши пазарът“, каза той.

Как ще се отрази на търговците на ток

Според Георгиев ще се влоши ликвидността на пазара – както първичната, тъй като производителите ще могат да продават само през един канал, така и вторичната – между самите търговци, защото пак ще трябва да се минава през борсата. „Това вече се случи в Румъния, където бе въведен същият подход. Много от големите търговци на едро си затвориха офисите и напуснаха пазара, а редица местни играчи фалираха“, заяви председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия.

Председателят на енергийна комисия в парламента е на точно противоположното мнение. Ликвидността, казва Добрев, ще се повиши, тъй като цялото налично количество електроенергия ще бъде достъпно за търговия, информира в.Капитал.

Двамата не са съгласни и по въпроса дали срокът за промяната е достатъчно дълъг. Мартин Георгиев е категоричен, че по чисто технологични причини краткият срок до Нова година няма да е достатъчен всички участници на пазара да се регистрират на енергийната борса. Но Делян Добрев е на мнение, че подобен проблем няма да възникне, тъй като по-голямата част от търговците така или иначе са регистрирани.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *