Чакаме за Шенген поне до 2017 г., Германия не ни искала

България ще трябва да чака поне до есента на 2016 г., за да получи евентуално дата за присъединяване към Шенген. Самото падане на границите пък няма да стане преди 2017 г.

Това е най-оптимистичният сценарий, по който работи българското правителство. Причина за това е отказът присъединяването към Шенген на България и Румъния дори да бъде обсъждано на срещата на вътрешните министри от ЕС в края на тази седмица. Първоначалните очаквания и на двете страни бяха, че на съвета на 8 октомври ще им бъде определена дата за присъединяване поне с въздушните граници от началото на следващата година. Разширяването на тенгенското пространство с България и Румъния обаче дори не е включено в дневния ред на съвета, на който участие ще вземе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Германия се противопоставя категорично в момента да бъдат давани дати за падане на границите с България и Румъния, разказа в понеделник вицепремиерът Меглена Кунева. Тя не обясни дали възраженията на Берлин са свързани с бежанската криза в Европа, или са заради борбата с корупцията у нас, която бе изтъквана като причина за предишните отлагания на членството ни в Шенген. В момента обаче били отпаднали традиционните противници на приемането ни в зоната без граничен контрол като Франция, Холандия и скандинавските държави.

“От наша страна договорът е изпълнен, там е записано, че когато имаме техническа готовност, влизаме в Шенген. Очаквам партньорите да направят решителна стъпка. За съжаление обаче, общественото мнение е част от решаването на това уравнение, а в момент, когато се изграждат стени и се включва предпазна клауза за Шенген, няма добра атмосфера за водене на преговори”, заяви вицепремиерът.

Кунева ще помоли премиера Бойко Борисов да постави остро въпроса с присъединяването ни към Шенген на Европейския съвет на 15 октомври, разказа още тя. На тази среща на европейските лидери трябвало да бъдат получени поне гаранции, че през втората половина на следващата година страната ни ще получи дата за присъединяване към Шенген.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *