Чака ни забавяне на икономическия растеж и още в края на годината

Важно е да сме подготвени, твърди Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

Господин Хампарцумян, как оценявате резултатите на банковия сектор у нас на фона на световната криза?- В България има фундаментални фактори, които спомагат за растежа на икономиката и банковата ни система. Освен това вихрещата се криза навън не нанася директни поражения, а индиректното влияние се свързва с известно забавяне във времето. Което означава, че най-рано в края на тази или началото на следващата година бихме усетили влиянието на външната обстановка. Все пак ние сме достатъчно отворена икономика и няма как това да не ни се отрази.
Какво би могло да стане?- Най-вероятно ще има някакъв вид забавяне на икономическия растеж в някои сектори. И това е свързано с някои сегменти при недвижимите имоти. У нас все още има предпоставки част от бизнеса с имоти да продължи да се развива много успешно, но не е естествено всички проекти във всички сфери на икономиката да бъдат еднакво успешни. Индустриалният сектор се развива много добре, но всички знаят, че в някои от курортите ни има направени тематични грешки – както урбанистични, така и в отделни проекти.
Може ли да се получи ситуация като в Испания?- Не знам дали ще стане чак така, но се вижда, че част от проектите вече изпитват неудобствата от грешките, допуснати през миналите години.
Какво можем да направим при създалата се ситуация?- Няма как да ги зачеркнем, но определено можем да помислим за подходящо предназначение и управление на тези обекти. Крайният случай е да се съборят и на тяхно място да се създадат паркове или кътове за спорт и отдих. Това няма да е екзотично решение на възникналия проблем. В Лас Вегас например събарят нелошо изглеждащи хотели, за да създадат такива кътчета. Там водеща е икономическата логика: ако има подходящ нов проект, който да носи повече доходи, се реализира той. Мащабите са много различни, но икономическата логика е една. Освен това ако погледнете мястото, където бе построен хотел Амбасадор на Симеоновско шосе, ще видите, че него вече го няма. Там има изграден друг проект, който вероятно носи повече печалби на собствениците, така че тази логика не е прецедент и у нас.
В кои сегменти УниКредит Булбанк насочва най-големи усилия?- Ние сме универсална банка и подкрепяме всички разумни проекти, които клиентите предлагат да финансираме. Или такива, които все още не са клиенти на УниКредит, но с добър проект искат да станат. С други думи, икономическият смисъл на един проект е достатъчен аргумент да го погледнем и ако двете страни се споразумеят, да го подкрепим.
Какви са очакванията ви предвид непрекъснато увеличаващата се цена на ресурса?- В тези условия очаквам по-професионален и по- благоразумен финансов мениджмънт на местните компании. Това означава, че и оценката, и управлението на риска ще стават все по- професионални. Така се надявам да подобрим икономическото здраве както на клиентите, така и на банките. Очевидно вече настъпиха трудни времена за световната икономика, затова трябва да сме достатъчно прозорливи. Само така ще можем да намалим негативните ефекти от една задълбочаваща се и продължителна криза.
Какви биха били тези ефекти за банковата система?- Искам да подчертая, че ситуацията от края на 1996-1997 г. няма как да се повтори в този размер и в този сценарий, защото законодателството и банковата система са коренно различни от тогава. Същевременно българската икономика през последните 15 години натрупа съществен опит и сега не е толкова уязвима. Ако направим ретроспекция, ще видим, че икономиката ни мина през бурна криза, последва малко хаотично развитие, придружено с ентусиазъм, и вече 10 години сме в непрекъснат икономически възход. Но всички знаем, че икономиките се движат в цикъл, така че какво ще бъде поведението на българската икономика при забавяне на растежа или затруднения в някой сектор е трудно да се каже, защото нямаме подобен опит. При всички случаи трябва да сме прагматични и да вземем превантивни мерки, за да ограничим и негативите, които биха могли да настъпят.
В тази ситуация би ли помогнал един добре функциониращ кредитен регистър?- Разбира се, че ще помогне. И не само той, а рисково претеглени вноски във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, по-ефективна администрация и т.н. Работата по създаването на единен кредитен регистър обаче все още се движи с много бавни темпове. В тази насока има какво още да се подобри. Кредитният регистър се характеризира с това, че през първите години от функционирането си няма да има достатъчна база данни. Така че колкото по-бързо стане и се решат проблемите по неговото създаване и функциониране, толкова по-добре ще е за цялата ни икономика.
Проблемите с еврофондовете оказват ли влияние върху желанието на клиентите да ползват тези програми?- Очевидно е, че един източник на субсидия за бизнеса в момента има затруднения и това няма как да не окаже влияние върху проектите на предприемачите. Винаги съм предпочитал да говорим не за “усвояване” на субсидии, а по-скоро за разработка на програми и проекти, които имат икономическа и обществена полза. Но те не са създадени, за да се похарчат, а за да скъсят на дистанцията между старите и новите членки на ЕС.
Все още международните преводи са доста скъпи, кога ще се реши този проблем?- Това е паневропейски проблем, който ще се реши през следващите 3-5 години. Трансграничните преводи ще се правят много по-евтино и по-бързо. Колкото повече се синхронизираме с европейската финансова система, толкова по-лесен и сигурен ще бъде и трансграничният трансфер. УниКредит Булбанк, част от най-голямата финансова група в Европа, има предимство в това отношение. Неслучайно наскоро премахнахме таксите за теглене от банкомати на УниКредит Груп в 16 европейски страни с карти на УниКредит Булбанк. Разбира се, икономията от мащаба ни дава много предимства пред останалите, без това да ни успокоява и да забавя темпа на развитието ни.
Какви ще бъдат предизвикателствата пред банките през следващите 2 години?- Няма да са по-различни от тези, които имахме досега. Основното предизвикателство ще бъде да съумеем да бъдем етичен и професионален корпоративен елемент от българската икономика, който да подкрепи както индивидуалните начинания, така и по-големите и стратегически проекти. Банките са в сферата на услугите и са основният локомотив, който не тегли, а по-скоро бута цялата икономика.
ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *