Частният капитал най-значим за развитие на образованието и здравеопазването

Tоп 3 областите, в които частните капитали биха имали най-чувствително въздействие върху икономиката, са образованието, здравеопазването и транспортната инфраструктура. Това е изводът от проведено от Industry Watch допитване до избрани макроикономисти в България за значимостта на частното финансиране на публични услуги.

Значимостта на частните капитали за финансиране и развитие на т.нар. “публични” услуги традиционно се подценява от широката публика, смятат от анализаторската компания. Направеното от нея допитване цели да разкрие интуицията на макроикономистите за значимостта на частно участие в публичните услуги.

Основният аргумент за публично финансиране на определени дейности е т.нар. “пазарен провал”. Това е академично схващане, че при определени пазарни условия частните решения ще водят до по-неефективно разпределение на капиталите от политическите (административните) решения.

Макроикономистите, които са отговорили на въпроса дали има такива сфери в България, са обединени около мнението, че като цяло няма област, където частните капитали да не могат да участват поне заедно с държавните във финансиране на съответните услуги.

С известни условности, най-много икономисти заявяват, че частният бизнес не би успял изцяло да се справи със сигурността и транспортната инфраструктура.

Ранг на публичните сфери по значение на частното финансиране в тях за икономиката:

1. Образование

2. Здравеопазване

3. Транспортна инфраструктура

4. Енергетика

5. Пенсионно осигуряване

6. Разрешаване на търговски спорове

7. Сигурност

8. Спорт

9. Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *