Част от 16-те млрд. заем щели да отидат за икономически растеж

Дългът от 16 млрд. лв., който се готви да изтегли правителството, е в приоритетите на Министерството на финансите, аз се надявам действително и съм сигурен, че част от тези пари ще отидат за икономически растеж.

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски,предаде БГНЕС.

Той участва в дискусия с инвеститори от Френско-българската търговска и индустриална камара и Германо-българската индустриално-търговска камара на тема: „Приоритетите в икономическата политика на българското правителство“.

Говорихме си с френските и немски инвеститори повече за създаването на бизнес среда, на бизнес климат, на устойчивост, за решаването на конкретните казуси, които ги притесняват, поясни министър Лукарски. Говорихме и за възможностите за участия по ОП „Иновации и конкурентноспособност“, в която френски и немски инвеститори могат да кандидатстват с проекти съвместно с български фирми, добави той.

Инвеститорите от Германия и Франция в България, както и техните български колеги-членове на Френско-българската търговска и индустриална камара и Германо-българската индустриално-търговска камара все още нямат категорична позиция по преговорите и евентуалното подписване на Трансатлантическото търговско споразумение между САЩ и ЕС, се разбра от думите на представителите на двете организации.

„В момента не мога да взема отношение и да цитирам мнението на нашите членове, защото тече запитването за бизнес средата в България, съвсем скоро ще сме готови и ще го представим. Нашата работа е повече да коментираме това, което се случва тук, у нас. ТПТИ е въпрос повече на голямата политика – бихме могли да се допитаме допълнително до фирмите, за да чуем тяхното мнение“, отговори Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара/ГБИТК/. „При всички случаи Европа настоява на нейната позиция и ако това се случи, защо не/подписването на ТПТИ- бел. ред./- Европа също ще има големи ползи“, добави той.

„Нашата позиция в общи линии също се съчетава с тази на представителя на германската камара. Ние също имаме практика да консултираме членовете на камарата с редовни анкети – било то за бизнес климата или за различни въпроси, които засягат тяхната икономическа дейност тук. В момента конкретен отговор за ТПТИ нямаме, но позицията ни се разглежда и смятаме, че дискусия по този въпрос трябва да има“, бе мнението на председателя на Френско-българската търговска и индустриална камара /ФБТИК/ Стефан Дюлае. Напомняме, че в тези две бизнес организации членуват и най-големите инвеститори в България от Франция и Германия.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски днес два часа имаше среща с около 100 членове на двете камери, като час и половина от това време бе отделено на дискусии. Освен изложението му за икономическите приоритети на България той е коментирал и конкретни казуси в бизнес практиката на френските и германски инвеститори. Общото им пожелание е да се преодолее нестабилността, изразили са притеснение и от непредвидената смяна на правителствата. На срещата присъстваха и посланиците на Франция и Германия у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *