ЧатДжиПиТи: Дали е безопасен?

Въпреки че ChatGPT беше издигната до значимост поради вълнение и очаквания, имаха опасения за сигурността на данните, които програмата записва за обучението си.

Важно е да се отбележи, че ChatGPT не е инструмент за конфиденциалност и всеки диалог се записва и съхранява като данни за обучение. Политиката за поверителност ясно посочва, че данните на потребителите, включително входни данни, качване на файлове или обратна връзка, ще бъдат събирани и използвани за обучение на големи езикови модели.

Освен това OpenAI е интегрирала доста трудни механизми за контрол на достъпа. Това гарантира, че данните, които програмата събира, се наблюдават само от оторизираните лица. Също така има различни механизми за удостоверяване, които са защитени от внимателно изградени системи за контрол на достъпа въведени от изследователската компания.

Предприети мерки от страна на OpenAI за гарантиране на безопасността на системата

Едно от най-важните неща, които правят ChatGPT впечатляваща, е масивното събиране на данни, но начинът, по който OpenAI обработва тези данни, е от решаващо значение за безопасността на програмата.

OpenAI гарантира сигурността при използване на ChatGPT чрез криптиране. Сървърите, които захранват ChatGPT, са проектирани така, че да защитават потребителските данни от неоторизиран достъп, независимо дали са в покой или се пренасят. Системата също така криптира данните, които получава и прехвърля между различни системи.

OpenAI провежда ежегодни одити от трети страни, за да наблюдава потенциални уязвимости в своите мерки за сигурност и да подобрява системата според тези изисквания. Програмата за награди при откриване на грешки на OpenAI позволява на потребителите, занимаващи се с изследване на сигурността и други лица да открият уязвими аспекти на системата и да докладват за тях.

Тези системи за сигурност помагат за намаляване на излагането на риск и за разработване на оптимални действия за реагиране в случай на пробив в системата.

Заключение

Отговорът на въпроса, дали ChatGPT е безопасна, е прост – да. Програмата е проектирана така, че да генерира подобни на човешките отговори на конкретни въпроси по безопасен начин. OpenAI прилага множество мерки за сигурност, целящи да гарантират безопасността на потребителите и работи с изследователска компания, за да направи програмата възможно най-безопасна.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *