Черен петък в САЩ

Индексите се сринаха, водени от технологичния сектор. Но всичките 10 индустриални сегмента на S&P 500 завършиха сесията с понижения.
Досега финансовите си резултати за третото тримесечие са докладвали 116 американски публично търгувани компании. От тях 80 отчитат ръст на печалбите. Но заради проблемите на технологичните гиганти като Google и банките, средният финансов резултат от отчетите е спад на нетните приходи с 3.7%. За първи път от кризисната 2009 г. има такова влошаване на финансовите резултати на компаниите в САЩ.
И това става на фона на третия кръг от количествени улеснения на Фед, в рамките на който централната банка изкупува книжа за 40 млрд. долара на месец.
Рязкото влошаване на резултатите в банковия и технологичния сектори обаче показва, че предходния кръг на количествени улеснения е надул балони, които сега се спукват. Вчера акциите на най-голямата по пазарна капитализация в света компания, Apple, се сринаха с 3.6%.
Под тази тежест, технологичният индекс Nasdaq се понижи с 2.2%, до 3 005.62 пункта, губейки и 1.3% на седмична база.
Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average падна в петък с 1.5%, до 13 343.51 пункта, с което намали ръста си за седмицата до 0.1%. Вчера всичките 30 позиции, включени в DJIA, регистрираха понижения.
Широкият S&P 500 падна в петък с 1.7%, до 1 433.19 пункта и регистрира седмично повишение от 0.3%.
През следващите седмици волатилността на пазарите ще остане висока с излизането на финансовите резултати на още американски компании. В същото време ще се засилват и опасенията от т. нар. “фискална скала”.
Бягството от риск на фондовите пазари даде подкрепа на долара в качеството му на резервна валута. DXY се покачи с 0.35%, като американските пари поскъпнаха срещу еврото с 0.36%, до 1.3023 EUR/USD.
Въпреки поевтиняването на еврото през последните два дни, краткосрочният тренд остава позитивен за единната валута. Данните на CFTC показват, че през последната седмица американските инвеститори са намалили нетните спекулативни позиции по кроса евро-долар с 25%, до 8.7 млрд. долара. През предходния отчетен период залозите срещу еврото нараснаха с 44% заради опасенията свързани с кризата в Испания.
Поскъпването на долара доведе до спад на цените на суровините. Лекият американски суров петрол с краткосрочна доставка поевтиня с 2.13%, до 90.05 долара за барел, а златото загуби 1.32%, до 1 724 долара за тройунция.
През тази седмица се навършиха 25 години от най-големия пазарен срев на Уолстрийт. На 19 октомври, 1987 г. DJIA падна с 23% за една единствена сесия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *