”Черен петък” за европейските борси

Ключовият европейски индекс Stoxx 600 се понижи с 2,84 на сто до 236,34 в предобедната търговия, като за цялата изминала седмица загуби над 10 на сто, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Фондовият пазар се срина, следвайки големия спад на Уолстрийт и на азиатските борси на фона на опасенията на инвеститорите за разпространяване на дълговата криза в еврозоната, намаляването на инвеститорското доверие и страха от нова рецесия в световната икономика. Това е „отровен коктейл“, предупреди Комерцбанк (Commerzbank) клиентите си.
В някои европейски страни днес котировките отново се повишиха, докато спадът на фондовите пазари в Лондон и Франкфурт дори се засили отчасти заради опасенията, породени от степента, в която британският и германският финансови сектори са изложени на рисковете от силно задлъжнелите страни от еврозоната.
В късната сутрешна търговия водещите индекси на борсите в Лондон и Франкфурт се понижиха с близо 8 на сто, а акциите в Париж поевтиняха с 1,1 на сто. След обявените благоприятни данни за заетостта в САЩ през юли парижкият САС 40 скочи с 2%.
Силните спадове на фондовите борси тласнаха инвеститорите към „сигурни убежища“ като швейцарския франк и златото. Еврото остава сравнително стабилно. Европейската централна банка днес определи референтен курс от 1,4155 долара за едно евро.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *