Черна гора покани БГ бизнес да инвестира

Българският президент Росен Плевнелиев разговаря с черногорския си колега Филип Вуянович, по чиято покана е на двудневно официално посещение в Черна гора. В Цетине българският президент беше посрещнат с официална церемония.

Политическите отношения между двете страни са отлични, значителен обаче е неизползваният потенциал на икономическите връзки, заявиха двамата президенти. За 2012 г. двустранният стокообмен възлиза на едва 15 млн. евро, а през 2013 г. е отчетен ръст от около 35 на сто. Според президента Плевнелиев, компании от България и Черна гора могат да работят съвместно в областта на земеделието и производството на храни, инфраструктурата, туризма и други. Засилването на контактите между пристанищата в Бургас и Варна с тези от Адриатическото крайбрежие също ще създаде добри възможности за подобряването на икономическите връзки и за развитието на целия регион.

Двете държави да обмислят възможността за установяване на директни въздушни съобщения между София и Подгорица, апелираха още президентите Плевнелиев и Вуянович. Липсата на пряка въздушна линия между България и Черна гора значително затруднява двустранните икономически контакти. Колкото е по-добра свързаността на Балканите, толкова по-добро бъдеще и просперитет ще има регионът като цяло, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Покана към българския бизнес да инвестира в Черна гора отправи министър-председателят Мило Джуканович пред българския президент Росен Плевнелиев. Двамата разговаряха в първия ден от официалната визита на държавния глава в Черна гора.

Премиерът Джуканович отбеляза активната работа на страната му в приоритетните области на инфраструктурата, туризма и енергетиката. Черна гора има намерение интензивно да сътрудничи със София и доказателство за това е откритото за първи път посолство на страната в българската столица, подчерта Мило Джуканович. Той призова също така за по-активна работа на Смесената междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Възможностите за повече свързаност на региона също бяха във фокуса на разговора между Росен Плевнелиев и Мило Джуканович. Черна гора работи приоритетно за подобряване на пътната инфраструктура по трасетата на Трансевропейските транспортни коридори към Сърбия и към Централна Европа, посочи Джуканович.

Президентът Росен Плевнелиев допълни необходимостта да бъдат насърчавани контактите между гражданите на двете страни, както и в областта на културата. Този процес, според държавния глава, може да бъде засилен със сключването на Спогодба за сътрудничество в тази сфера, която е в процес на договаряне.

Росен Плевнелиев разговаря и с председателя на Скупщината на Черна гора Ранко Кривокапич. Беше обсъдена подкрепата на Черна гора за трансформиране на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа в Постоянен секретариат на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа със седалище в София./Прессекретариат на българския президент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *