Честваме 128 години от Съединението на България

Навършиха се 128 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По традиция център на честванията на историческата дата – 6 септември, е Пловдив. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски вземат участие в празничната церемония вечерта на площад „Съединение“.

Празникът започва в катедралния храм „Света Богородица“, където пловдивският митрополит Николай отслужва тържествен молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени на паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб на площад „Централен” членовете на пловдивския комитет „Родолюбие” ще направят възстановка на част събитията, свързани със Съединението, предаде БНР.

Кулминацията на празника е тържествената заря проверка пред паметника на площад „Съединение” в присъствието на президента Плевнелиев. Преди официалната церемония той ще посети Историческия музей, където ще бъде открита изложбата „Българското Съединение от 1885 година в изкуството”.

В София, „Мати Болгария“ и Столичната община организират шествие, а кметът Йорданка Фандъкова ще отправи поздрав към столичани.

Началото на организираната борба срещу несправедливия за страната ни Берлински договор поставя преди 135 години Във Велико Търново първият комитет „Единство“.

Във Велико Търново пред паметника „Майка България“, ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужен празничен благослов. След това участващият в тържеството почетен караул курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ ще премине в тържествен марш.

По инициатива на Регионалния исторически музей в празничния ден в патриаршеската църква „Възнесение Господне“ пред туристите ще бъдат изнесени два концерта църковни песнопения, наречени ,“Царевград Търнов-хармонично съзвучие благослов“.

Вечерта ще бъде представен аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина на Царевец“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *