Честито: Газ, парно и ток поскъпват от 1-ви юли

Така дружеството намали само с няколко десети първоначалната си прогноза. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев и преди, и днес заяви, че поскъпване на газа ще има, но не и с исканите от „Булгаргаз“ 7 процента.
По-скъпият газ от юли ще наложи поскъпване и на топлоенергията. В момента, без да се имат предвид цените на синьото гориво, топлоенергията се очаква да поскъпне между 1 и 18 процента за различните топлофикации. Новите цени на газа могат да доведат до допълнителен 3-4 процентов скок, каза Ангел Семерджиев. „Ако има някъде увеличение, то трябва да се гледа не само като процент, но и като цени. Може да се говори само за голямо увеличение в Русе, където предстои допълнително да анализираме ситуацията. Във всички останали топлофикационни дружества няма съществени увеличения, дори в някои има леки намаления“, добави Семерджиев.
С 1-2 процента ще е поскъпването на тока за бита от юли, потвърди още веднъж председателят на регулатора. „Ще има много леко завишаване на нощната тарифа, в сравнение със сега съществуващите съотношения. Мога да ви кажа, че цената на енергията от конвенционалните централи не поскъпва, дори поевтинява и с нея се компенсират добавките, които трябва да се заплащат от цялото общество за подпомагане на изграждането на възобновяеми източници, за добавките за енергия от когенерацията, за високоефективното комбинирано производство“, коментира Ангел Семерджиев.
Девет отделни глоби, всяка от по 20 хиляди лева ще бъдат наложени на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, заради това, че забави изкупуването на съоръженията за присъединяване към енергийната мрежа, уточни Семерджиев.Той добави, че този процес няма да спре, докато ЧЕЗ не си уреди отношенията с потребителите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *