Четем етикетите с невъоръжено око

Нов регламент на ЕС ще ни позволи да четем етикетите без лупа, заяви доц. Дулева от Националния център по опазване на общественото здраве пред БНР.
Доцент Дулева коментира намерението на ЕС да въведе регламент да има голям шрифт на опаковките за да могат хората да бъдат добре информирани, за това, което е написано на етикетите. Нашата страна също има такова намерение, каза доц. Дулева, разбира се, че ние хармонизираме законодателството с европейското. Проблем с шрифта съществува, защото до момента в законодателните документи, както в страната ни така и в ЕС нямаше минимален шрифт, който трябва да бъде използван при етикирането на храните и всъщност по този начин, самите производители могат да поставят такъв, какъвто за тях е удобен.
Сега много често опаковките на различните стоки са с много ситен шрифт, което, както предположи той е или заради икономически съображения или целта е, да се прикрият някои недостатъци на предлаганата стока. За съжаление, законът не е регламентирал, какъв точно да е шрифта, коментира Стефан Стефанов от Националната академия по опаковането коментира проблема с етикирането на продуктите в България пред БНР. Много производители и търговци на етикирането на стоките не са посочили адреса, произхода на опаковката като материал, етикети със сгрешена информация и много други, което е на пръв поглед безобидно, но в закона се казва, че е задължително и трябва да се спазва, заключи Стефанов.По думите на доц. Дулева почти на финален етап е приключването на новия ЕС регламент, който ще обедини всички съществуващи, свързани с етикитирането, в който ще бъде заложен и минимален шрифт. Би трябвало вече да се съобразяват производителите при етикитиране на храните си, така че информацията да бъде достъпна за потребителите и те да могат да намерят това, което им е необходимо, без да използват лупа. Според нея до края на тази година регламентът ще бъде гласуван в ЕС, а ние като държава членка директно прилагаме тези изисквания,така че в зависимост от това, кога ще влезе в сила, веднага и ние ще го приложим. Обикновено се дава гратисен период, защото това е една доста голяма промишленост, за която ще е необходимо време да се съобрази с всички нормативи, заключи доц. Дулева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *