Четиримесечно дъно на златото

Златото е притиснато на най-ниски нива след март, докато продължаващата криза около гръцкия дълг даде сила на долара и компенсира каквото и да е търсене на сигурност в метала заради проблемите в еврозоната. Останалите благородни метали също се сринаха.

Спот цената на жълтия метал е 1155 долара при спад вчера до 1148 долара за тройунция, което е най-ниско ниво след 18 март. Среброто се срина във вторник с 4%, което е най-голямо дневно понижение след януари и закара метала до нива невиждани след декември 2014. Платината слезе до най-ниски стойности след 2009, а паладиума до дъната от 2013. Благородните метали падат заради силата на долара. Те са деноминирани в долари и при сила на зелените пари са скъпи за притежателите на други валути.

Доларът беше подкрепен от слабостта на еврото при продължаващата несигурност около Гърция, която не успя да плати дължима вноска към МВФ. Членките на еврозоната дадоха на Гърция срок до неделя в който да предаде предложението си за бързи реформи срещу което ще получи заеми, които ще помогнат за избягване на излизането на Гърция от валутния съюз.

Златото по принцип се приема за алтернативна инвестиция във времена на финансова и икономическа несигурност, но не успя да привлече значителни покупки при гръцката криза, тъй като страховете за разливане на ефекта към други държави са малки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *