Четири български рибни предприятия искат да изнасят продукцията си в Русия

Експерти от Руската федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол ще проверят четирите български рибопреработвателни предприятия, заявили интерес да изнасят продукция за Русия. Това са „Рибена” в гр. Тетевен, „Славяна Фиш” – гр. Перник, „Одесос 2003” – гр. Варна и „Парпен Чобанов” – гр. Пловдив. Целта е да се установи дали предприятията отговарят на ветеринарно-санитарните изисквания на руските власти. Проверката ще приключи до края на седмицата, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба.

През декември в Брюксел между ветеринарните власти на двете държави беше подписан меморандум, на базата на който български рибопреработвателни предприятия могат да получат разрешение да търгуват с Русия с риба и рибни продукти. България бе първата страна-членка на ЕС, която подписа споразумението.

Работещите рибопреработвателни предприятия у нас са 48 на брой. Всички предприятия, които искат да се възползват от възможността да търгуват на руския пазар, трябва да са одобрени за търговия в рамките на Европейския съюз и да преминат през специализираната проверка на руските ветеринарни власти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *