Чехия е предоставила над 4 млрд. крони официална помощ за развитие

 
 
 

 

Повече от 4,08 млрд. крони официална помощ за развитие е предоставила Чехия през миналата година. Чешката делегация, начело с президента Вацлав Клаус ще вземе участие в 65-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и в срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие. В делегацията ще бъде и вицепремиерът и външен министър Карел Шварценберг. Очаква се срещата в Ню Йорк да потвърди ангажиментите на държавите за борбата срещу бедността , както и да предложи план за периода 2010 -2015г.

Целите на хилядолетието за развитие са в центъра и на приетата през месец май нова чешка концепция за международното сътрудничество за периода 2010 -2017г. През миналата година Чехия е подпомагала осигуряването на качествени храни и подобряване на достъпа до вода. За водоснабдяването са изразходени близо 1/6 от средствата по двустранните проекти. 11% са били насочени към развитието на земеделието и селата. За подобряване на качеството на образованието, здравеопазването, заетостта и социалните дейности са използвани 41 % от средствата и предимно за страните от Източна Европа, Азия и Африка.
Друг ключов сектор за развиващите се страни е енергийната и транспортната инфраструктура, както и подобряване средата за живот. За модернизацията на енергетиката и електрификация в тези региони Чехия е предоставила 30 млн крони през миналата година.
Обемът на помощта за квалификация на работещите, иновации и технологии, подобряване на капацитета на промишлените производства надвишава 66 млн крони или делът й е 8 %.
Най-много средства по двустранните проекти Чехия е насочила към страните от Южна и Средна Азия – повече от 37% . За Европа – 28% от общия бюджет за развитие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *