Чехия ще въведе стимули за покупка на нов автомобил

Чехия ще въведе финансови стимули от минимум 30 хил. крони или над 1000 евро при покупката на нови автомобили срещу връщането на старите превозни средства. Чешките депутати прегласуваха днес ветото на президента Вацлав Клаус по този въпрос.

Мерките са част от антикризисния пакет за стимулиране на икономическия растеж и социалната стабилност в страната.

След очакваното прегласуване на ветото чехите ще могат да си купят нова кола при връщането на старите возила, които са по-стари от 10 години. Не се посочва обаче дата,от която ще влезе в сила законът. Тя ще бъде определена с правителствено решение.

Стимулите в подкрепа на автомобилната индустрия в Чехия и за запазването на работните места бяха предложени от опозиционната Партия на социалдемократите.

Десните граждански демократи обаче не подкрепиха предложенията, въпреки очакванията и споразумението между политическите партии за гласуването парламентарна зала. В мотивите си десните посочват като част от критиките си краткосрочния ефект на стимулите, както и подкрепата, давана единствено за автомобилната индустрия.

Подобни бяха мотивите и на президента Вацлав Клаус, с които тойналожи вето върху закона преди лятната ваканция.
Според финансистите подобни мерки ще повишат бюджетния дефицит със 7 млрд. крони на фона на очертаващия се рекорден дефицит от над 230 млд крони.

Други защитиха закона, като обясниха ,че парите ще се върнат в държавната хазна под формата на ДДС.

Остават съмненията за ефекта от финансовата помощ на държавата тъй като според някои депутати по-голямата част от местното производство на автомобили е предназначено за износ.

Голяма част от автомобилните фирми и дилъри въведоха различни стимули при покупките на нова срещу стара кола още преди месеци като опит да качат продажбите си, силно намалели под влияните на световната икономическа криза.

В антикризисния пакет на чешката държава се предвиждат още увеличаване срока на получаване на обезщетение за безработните – до 6 месеца за хората до 50 г., както и защитата на безработните при фалит. Ще бъдат намалени социалните осигуровки и детските надбавки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *