Чешкото правителство одобри плана за реституция на църковната собственост

Най-малкият партньор в тройната управляваща коалиция получи мандат да подкрепи плана за връщане на собствеността на църквите в Чешката република. Става въпрос за конфискуваните по времето на комунизма имоти в периода 1948 г. -1989 г. Центристката партия „Обществени дела“ заплаши да провали споразумението за връщане на имотите и за финансовото им обезщетяване с мотива, че правителството трябва да прави икономии в настоящия момент на икономическа криза в Европа.
Според плана на управляващата коалиция и 17 религиозни организации, начело с Католическата църква, от 2013 година правителството трябва да върне по-голямата част от конфискуваните средства и други близо 59 милиарда крони (около 2,93 милиарда долара), които ще бъдат разплатени на 30 годишни вноски. Допълнително сумата ще нараства и заради инфлацията. Църквата ще получи около 56% от имотите си.
Тепърва законът ще трябва да бъде гласуван в двете камари на чешкия парламент. Лявата опозиция вече отправи критики към плана на правителството. 70% от чехите смятат, че държавата не би трябвало да връща имотите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *