Чип обединява процесор и оперативна памет

Тясно място в днешните компютърни системи е ограничената пропускателна способност при обмен на данни между процесора и оперативната памет. Това е една от основните пречки за създаване на по-бързи компютри.

Възможно решение на този проблем предлагат учени от Станфордския университет и Масачузетския технологичен институт. Те разработват чип, който обединява процесор, оперативна памет и допълнителни сензори, става ясно от публикация в сп. Nature.

За разлика от съществуващите чипове, направени от силиций, прототипът на новия чип е създаден от въглеродни (графенови) нанотръби, върху повърхността на които е нанесен слой резистивна памет (RRAM). Според учените, това е най-сложната наноелектрическа система, създавана някога.

В чипа е реализирана триизмерна компютърна архитектура. Пробивът е станал възможен, благодарение на използването на въглерод, тъй като производството на силициеви чипове изисква по-високи температури, които могат да повредят чувствителните клетки RRAM.

Освен че предлага по-висока производителност от съществуващите процесори, прототипът може да се използва и в приложения за разпознаване на газове, благодарение на връхния слой от нанотръби-сензори, информира technews.bg. Учените не се ангажират със срокове за пускане на комерсиални продукти на базата на новия чип.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *