Чистка на шефове в администрацията

Всички началници в администрацията, които са назначени без конкурс и на непълно работно време, ще бъдат освободени според поправки в Закона за държавния служител, които предлага вицепремиерът Румяна Бъчварова.

В момента текстовете са предложени за обществено обсъждане, а проектът предвижда новите правила да влязат в сила от 1 юли 2017 г.

Заемането на ръководна длъжност по съвместителство ще бъде забранено, а сега назначените по този начин чиновници ще бъдат уволнени до 1 месец от влизането на закона в сила.

Според доклада за състоянието на администрацията само през 2014 г. има 484 назначения на чиновници по този начин. Всъщност от общо назначените през миналата година 10 181 служители в администрацията едва 1887 души са преминали задължителните конкурси за започване на работа като държавен служител.

Издигането на чиновници на по-висока длъжност вече ще става само след явяване на тестове, които да гарантират, че кандидатът отговаря на изискванията за нея. За миналата година са установени над 3500 преназначавания на служители без тестове, защото шефовете им са преценили, че са подходящи, а самите чиновници са се съгласили да бъдат повишени.

Промените в закона забраняват и дадена позиция да се заема по заместване повече от веднъж. И в момента заместването е ограничено на 6 месеца, но няма лимит колко пъти последователно може да става това.

Постъпването в администрацията вече ще става само след конкурс в два етапа, предвиждат още промените на Бъчварова. Първият етап ще е централизиран конкурс, който ще се провежда веднъж на три месеца. С него ще се попълва банка с кадри на администрацията.

Хората, които са го издържали, може да се явяват на изпити за работа в конкретни администрации. След като бъдат одобрени за длъжността, ще работят една година на изпитателен срок, в който може да бъдат уволнени без предизвестие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *