Членовете на УС на ЕЦБ разединени по отношение на основната лихва

Членовете на управителния съвет на Европейската централна банка се разминаха в позициите си по отношение на наличието или липсата на пространство за допълнително понижаване на основния лихвен процент в еврозоната по време на семинара на Федералния резерв на САЩ в Джаксън Хол, щата Уайоминг, докато свидетелствата, че икономиката на региона се подобрява, нарастват, съобщи Bloomberg.

Различията в 23-членния съвет се появяват, докато финансовата институция се подготвя за публикуването на прогнозите си през следващия месец.

В събота управителят на централната банка на Кипър Паникос Димитриадис заяви, че в ЕЦБ все още не могат да отхвърлят допълнително понижаване на основната лихва под настоящите рекордно ниски 0,5%. „Понижаването на лихвата все още е на дневен ред“, твърди Димитриадис. „Не можем да отхвърлим тази възможност, макар че трябва да бъдат отчетени и новите данни. Те са по-окуражителни“, добави той.

Два дни преди това управителят на австрийската централна банка Евалд Новотни обаче посочи, че не вижда „много аргументи в момента за понижаване на лихвата“ след „поредицата от добри новини“. Новотни каза, че е „предпазлив оптимист“ за перспективите пред икономиката, макар да описа възстановяването като „слабо“.

На свой ред генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард смята, че ЕЦБ все още разполага с „пространство за маневриране“, след като осигури „силна подкрепа“ за възстановяването. Лагард призова и за допълнителни усилия за „отпушване“ на кредитирането.

„Не бих си извадила задължително заключение, че сме преодолели неприятностите и няма нужда да се прави нищо повече“, подчерта тя. „Последните данни, които получихме, особено от Германия, са окуражаващи. Те трябва да се стабилизират с времето, а аз стискам палци за еврозоната“, добави генералният директор на МВФ.

През второто тримесечие икономиката на еврозоната изплува от най-продължителната си рецесия с растеж от 0,3% на тримесечна база. Икономисти предричат, че докладът на Европейската комисия, който ще бъде публикуван през тази седмица, ще покаже най-високото ниво на доверие в икономиката на региона от март 2012 г. Поне това сочи средната оценка на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Докато възстановяването набира инерция, представители на ЕЦБ се опитват да блокират всякакви спекулации на финансовите пазари, че ще предприемат прибързано затягане на политиката. Новотни даде знак, че няма план за скорошно повишаване на основния лихвен процент, заявявайки, че „динамиката напоследък няма да се отрази незабавно“ върху политиката на ЕЦБ. През юли президентът на финансовата институция Марио Драги заяви, че тя ще запази основния си лихвен процент на досегашното си ниво и дори на по-ниско за „продължителен период“.

Подобна насока за бъдещето не представлява „обещание за подхранване на инфлация“, изтъкна Франк Смец, генерален директор на ЕЦБ за проучванията, на семинара в Джаксън Хол.

Днес членът на УС на ЕЦБ и управител на германската централна банка Йенс Вайдман заяви, че макар финансовата институция вече да е допринесла в значителна степен за предотвратяване на усилването на дълговата криза в региона, тя трябва да продължи да се концентрира върху основния си мандат за ценова стабилност.

„Определящите монетарната политика навлязоха в непозната, а и опасна територия. Ценовата стабилност не противоречи на икономическия напредък. Тя по-скоро го допълва и запазва“, убеден е той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *