Членството в ЕС ще увеличи потенциала на България

да участва още по-пълноценно в изпълнението на целите на хилядолетието, посочва Георги Пирински в поздравително писмо по повод Деня на ООН

София. ще увеличи потенциала на България да участва още по-пълноценно в изпълнението на целите на хилядолетието, посочва председателят на Народното събрание Георги Пирински в поздравително писмо по случай Деня на Организацията на обединените нации /ООН/ – 24 октомври. Писмото е до постоянния представител на ПРООН и постоянен координатор на ООН за България Нийл Буне, съобщи парламентарният пресцентър.

Като изтъква, че годишнината от създаването на ООН е повод България за пореден път да изрази своята основателна гордост от принадлежността си към този най-авторитетен междудържавен форум, Георги Пирински подчертава, че вече 61 години ООН е незаменимата институция на съвременното човечество, създадена, за да отстоява универсалните ценности, залегнали в нейния устав – международния мир и сигурност, правата и свободите на човека, икономическия и социалния напредък.

В поздравлението до Нийл Буне Пирински отбелязва, че „организацията, осъществила през изминалите десетилетия решителни крачки в осъществяването на тези високи цели, днес повече отвсякога е изправена пред необходимостта да отговори на непознати досега предизвикателства. Тъкмо затова решителни и безусловни са заявените вече ангажименти от страните- членки да положат глобални усилия за намаляване на бедността, подобряване на здравеопазването, насърчаване на мира, човешките права и устойчивата околна среда. В преодоляването на тези предизвикателства е мобилизирала усилията си и България, която само след 69 дни ще стане пълноправен член на ЕС“, посочва Пирински.

В заключение председателят на парламента подчертава, че народните представители в Република България имат ясното съзнание, че днес ООН в още по-голяма степен се нуждае от партньорство от страна на националните парламенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *